SPØKELSESBY: Kadikshan i Sibir ble forlatt etter at myndighetene skrudde av sentralfyringen. Foto: Erik Gran Kvaase og Geir Stormoen
FORBARMET SEG: Da Geir Stormoen (f.v.), Steve R yset og Erik Gran Kvaase fikk tr bbel med kriminelle, ble ekteparet Sergej og Maria redningen. Foto: Erik Gran Kvaase og Geir Stormoen
GODE VENNER: Vennskapet mellom Geir Stormoen (t.v.) og Erik Gran Kvaase ble styrket i løpet av den åtte uker lange ferden. Foto: Lars Hollerud
EN SÅKALT BRO: Erik Gran Kvaase tok sjansen. Foto: Erik Gran Kvaase og Geir Stormoen
BEVISET: Dette er bjørnungen som skapte ekstra høy puls. Foto: Erik Gran Kvaase og Geir Stormoen
nett-kart.jpg Foto: Jan Nicolay Mortensen

KRISTIANSAND: Vel hjemme sier Erik Gran Kvaase (42) fra Høvåg og Geir Stormoen (45) fra Grimstad at vennskapet flere ganger ble satt på alvorlige prøver.

— Tvilte dere noen ganger på om dere ville komme hjem igjen?

nett-kart.jpg Foto: Jan Nicolay Mortensen

— Nei. Men vi møtte både svartbjørn og russisk mafia. Da har du ingen garantier for noe som helst.Kvaase og Stormoen veksler på å svare og fortelle om en tur på spesiallagede motorsykler gjennom ti tidssoner og en avstand som tilsvarer halve jordkloden.

Gjennom to år har de planlagt turen langs en rute nord for Bam i enorme Sibir, med endepunkt i Madagan.

Men uforutsette hendelser kan sjelden planlegges.

Vil hjelpe Nikita

— Møtet med en lokal mafia ga dårlig magefølelse. En væpnet gjeng, som stadig ble større, oppførte seg truende og påsto at vi var amerikanere. Vi hev oss på syklene, med gjengen etter. En sidevei og en kar som heter Sergej ble redningen. Han hentet kona, som kunne fem engelske ord og sa "Come with us, you safe". Sånn ble vi kjent med noen strålende mennesker og deres 13-årige sønn Nikita. Svært fattige, men særdeles vennlige folk. Nå diskuterer vi om vi kan opprette et fond som sikrer Nikita utdannelse, sier eventyrerne.

En annen opplevelse som førte hjerter til halser, var møtet med en bjørnunge. Lykkeligvis dukket aldri binnen opp.

Vel halvveis på ferden, som hadde ført duen innom Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Ukrania og Hviterussland og etter hvert Russland, ble de en trio. Steve M. Røyset, en eventyrer fra Ålesund, var på solotur og slo lag.

Fikk drahjelp

— Beslutningen om å utvide laget var en suksessfaktor. To mann alene ville neppe klart å krysse de tildels strie og iskalde elvene. Det kostet oss tre uker i våte klær.

Ferden gikk også på dels flomstore, dels speilglatte veier på de slitesterke motorsyklene, som ventes hjem i konteiner i november

— Du kan godt nevne det mest skremmende. I store deler av Sibir koster cola mer enn vodka. Følgelig møtte vi påfallende mange som var synlig berusede. Gamle mennesker så vi knapt i det hele tatt.

Stormoen har allerede planer om neste prosjekt: Å krysse Australia på mc.

Men da er kameraten byttet ut med kona.

Se flere bilder på fvn.no