VENNESLA: I kommunens vann— og avløpsplan ligger samlede investeringer for over 63 millioner kroner de neste fire årene. Herunder fire nye grunnvannsbrønner, som ifølge teknisk leder Arne Vatne har en kostnad på tre millioner kroner.

Underjordisk elv

— Vi ønsker å øke antall brønner til 11, slik at flere kan svive samtidig. Når pumpene ikke går med fullt trykk, unngår vi å pumpe opp salt vann som ligger på rundt 40 meters dybde og vi beholder den gode vannkvaliteten, forklarer Vatne.

NED I DYPET: Fire meter under Drivenesøya ligger et av pumpehusene. Her er leder av teknisk avdeling, Arne Vatne, på vei ned i hullet. Foto: Frode Lindblom

Drivenesøya har vært kommunens hellige vannpost siden 1970-tallet. Over 5000 abonnenter i nedre Vennesla får vann herfra. I motsetning til flere andre Agder-kommuner slipper Vennesla unna med store kostnader til rensing av overflatevann som drikkevann.Vannet pumpes opp fra en underjordisk elv, under Venneslafjorden, og over til vannverket på motsatt side av fjorden. Brønnrørene er boret ned på 13 meters dyp. Kapasiteten per brønn er 13 liter vann i sekundet.

Mer næring og økt bosetting

Den kommende investeringen på Drivenesøya er også med tanke på økt bosetting. Vennesla vokser. Arne Vatne sier prosjekteringen av de nye brønnene starter neste år, dersom avtalen med grunneier er på plass.

— Nedleggelsen av Hunsfos ga oss et lite pusterom. Fabrikken brukte mye vann. Men med tanke på et fremtidig behov, er det nødvendig å utvide kapasiteten. Det blir ny aktivitet på Hunsøya og Venneslaheia skal etter hvert bygges ut med mange boliger, sier den tekniske lederen.

Ifølge leder av plan- og utbygging, Eivind Mauland, planlegger kommunen for utbygging av Venneslaheia på 1300-1500 boliger.

— Vi vil tidligst kunne komme i gang rundt 2016-2017. Først må alle planer være godkjent, understreker Mauland.

Fem vannverk

Vennsla har fem vannverk som forsyner de snart 14.000 innbyggerne med kvalitetsvann. Et nytt åpnes snart i Hægeland. De andre er Vennesla, Nomeland, Bærvann og Homstean.

Teknisk leder Arne Vatne sier kommunen på sikt ønsker å koble seg til vannettet i Kristiansand.