KRISTIANSAND: Ortopedisk avdeling ved Sørlandet sykehus i Kristiansand har nemlig ikke plass til flere pasienter med ulike bruddskader, og må henvise pasienter både til Flekkefjord og Arendal sykehus.

— Dette er en del av samarbeidet med de to andre sykehusene, og noe vi gjør flere ganger i året når vi har spesielt mange pasienter, sier avdelingsleder Øystein Berg.

Ifølge Berg er avdelingen nå fylt til kapasitet med 25 innlagte pasienter, inkludert dem som venter på planlagte operasjoner. Så langt har to pasienter blitt henvist til Flekkefjord, mens én pasient har blitt sendt til Arendal.

Mye aktivitet

Han peker på to årsaker til at flere faller og får bruddskader på denne tiden av året.

— For det første så er det mye mer aktivitet, og eldre som faller innendørs ettersom de skal mye inn og ut av stuer, og opp og ned trapper. De fleste lårhalsbrudd hos eldre ser vi her. Samtidig er det glatt ute, og her får vi inn et litt yngre sjikt av mennesker, som har falt og brukket håndleddet eller ankelen, sier han.

Ingen avlyste operasjoner

Avdelingslederen sier at det er typisk for jula at avdelingen fylles opp med folk som har gått over ende, og at hvis det kommer uforholdsmessig mange samtidig så kan det gå utover planlagte operasjoner.

— Dersom noen står i kø for eksempel for en hofteoperasjon, og vi må stryke den, så beklager vi det. Men det har ikke vært nødvendig hittil i jula, sier Berg.