KRISTIANSAND: — Det har vært økning i alle bransjer, og det er jeg litt overrasket over, sier senterleder Ruben Storevold ved Sørlandssenteret i Kristiansand.

Berømmer ansatte

Gjennom hele året har flere og flere strømmet til senteret. Når året gjøres opp har handlingen økt med 150 millioner kroner til cirka 1,65 milliarder kroner. Aller mest har det økt inn mot jul.

— Ferske rapporter viser en økning på 56 prosent i uke 51, sier Storevold. Riktignok var det en handledag mer denne uken i 2012, og det er kommet flere forretninger. Likevel betegner senterlederen økningen som fantastisk.

— Det var veldig dårlig vær de siste to dagene før jul. Vi var redd det ville bremse handelen, men det ser ikke slik ut, sier lederen.

Tørskodd

Sørlanssenteret åpnet i år en ny del med en rekke butikker. XXL, Expert og Lefdal er blant de store motorene som har kommet til det siste året. Alle disse er kjent for høy omsetning. Til sammen er det 130 forretninger i senteret.

— Jeg har også fått tilbakemelding på økt omsetning fra forretningene som har vært her i flere år, sier Storevold.

Han nevner flere årsaker til veksten.

— Kundene har funnet ut av parkeringen som de har slitt med tidligere under ombyggingen. Vi har flere butikker og det har vært dårlig vær. Da er det mange som foretrekker å gå tørrskodde fra parkeringshuset vårt og rett inn i senteret, sier Storevold. Han mener også at de har truffet på butikkmiksen.

Fra hele Sørlandet

Blant kundene utenfor Obs i den nye delen av Sørlandssenteret er Ragnhild Greipsland Flakk og Thomas Erland Thomassen med deres barn. De kjørte fra Birkeland for å gjøre innkjøp til nyttårsaften. I tillegg fikk de byttet noen julegaver.

— Det er veldig greit å kjøre hit når vi har med barna, spesielt når været er dårlig, sier Greipsland Flakk. Hun er på senteret et par ganger i måneden. Hun synes det er praktisk, men ikke spesielt koselig.

— Det er nesten blitt for stort, sier Thomassen.

Selv om intimiteten er borte, så tror de størrelsen gjør at så mange kommer dit.

— Alt er på en plass. Vi hører om flere som kjører fra store deler av Sørlandet, sier de.

Snart 200 butikker

Ruben Storevold sier at økningen gjennom hele året utgjør 11 prosent. Trenden har fortsatt inn i romjula, med salg i de største kjedebutikkene.

I 2013 skal det øke enda mer.

— Vi åpner 70 - 80 nye butikker i oktober - november, sier Storevold. Da har senteret et handelsareal på 110.500 kvadratmeter og 200 forretninger.