KRISTIANSAND: — Det er tøft å se lidelsene i flyktningleiren. Historiene de forteller er grufulle, sier Peter S. Gitmark.

Millioner fordrevne

Mens stortingspolitikeren snakker med Fædrelandsvennen på telefon, befinner han seg i en flyktningleir i Tyrkia, på grensen til Syria. En delegasjon fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité gjester Tyrkia for å snakke om borgerkrigen i Syria og de katastrofale følgene det får for befolkningen. Flere enn 400.000 flyktninger har rømt landet. Flere millioner er fordrevet i hjemlandet sitt.

— Det er veldig sterkt å møte flyktningene. Familier lider fordi en diktator ikke vil gi slipp på makten, sier Gitmark.

Tar ansvar

Høyrepolitikeren mener den humanitære katastrofen er så stor at Norge og flere andre land er nødt til å reagere sterkere. I Tyrkia har han fått høre hva det landet har gjort for å hjelpe sitt nabofolk.

MÅ HJELPE: Peter S. Gitmark mener Norge må hjelpe Tyrkia og de andre nabolandene til Syria. Foto: Torstein en

— Norge har gitt 10 millioner kroner til arbeidet med flyktningene. Dette blir veldig lite i forhold til hva enkelte andre land har bidratt med. Tyrkia har alene hatt direkte kostnader tilsvarende 2,2 milliarder kroner på flyktningene som har kommet til deres land, sier Gitmark.- Tyrkia tar virkelig ansvar, legger han til.

Har det vondt

Gitmark har snakket med flere mennesker i flyktningleiren. Han sier de har det vondt, og at de er tydelige på at de trenger hjelp.

— De forventer mer enn fagre løfter. De vil ha håndfast hjelp, sier Gitmark.

Politikeren mener Norge bør høre på stemmene fra de fordrevne, og gi mer penger. Samtidig vil han at Norge hever sin røst mot vårt store naboland.

— Norge bør bruke sin internasjonale stemme til å be Russland slutte å blokkere Sikkerhetsrådet. Landet opptrer som en aktiv støttespiller for Syrias president Bashar al-Assad, hevder Gitmark.

Vetorett

Russland og Kina har som to av fem faste medlemmer i Sikkerhetsrådet vetorett. Tre ganger har de lagt ned veto for å blokkere Syria-resolusjoner de mener har vært ensidige og ubalanserte. Dermed har Sikkerhetsrådet stått handlingslammet overfor den økende volden.

— Vi bør også hjelpe nabolandene som tar stort ansvar i denne katastrofen, sier Gitmark.