AGDER: Mandag ble det kjent at Miljøverndepartementet stopper lisensjakta på ulv med umiddelbar virkning. Avgjørelsen har skapt harme blant sauebønder og jegere i Agder-fylkene, hvor ulven har drept minst 75 sauer siden slutten av mai.

— Det er nå det er flest jegere på skauen. Å stoppe lisensjakta midt i elgjakta skaper et unødvendig høyt konfliktnivå, sier nestleder i rovviltnemdna i Vestfold, Buskerud, Telemark og Aust-Agder, Kåre Gunnar Fløystad.

Sp-politikeren er i likhet med mange andre provosert over at 1400 lisensierte jegere i Agder fratas muligheten til å skyte ulv i elgjakta. Senest mandag ble ulven observert i Froland i Aust-Agder, får Fædrelandsvennen opplyst av elgjeger Harald Lunden.

— Vi var på vei til et kurs i Evje da jeg så ulven i veikanten. Jeg meldte umiddelbart fra til Statens Naturoppsyn, sier Lunden.

Han forteller at han så ulven kvart over åtte mandag morgen. Tre timer senere kom beskjeden om at lisensjakta stoppes med umiddelbar virkning.

— Heldigvis var det ingen som løsnet skudd i skogen i går. Det kunne ha skjedd, sier Fløystad.

- Feil å skyte ulv mens klagene behandles

Sju av landets åtte regionale rovviltnemnder har gitt tillatelse til å felle totalt 12 ulver. I Aust- og Vest-Agder er det gitt tillatelse til å felle to. Norges Naturvernforbund har klaget på samtlige avgjørelser og klagene skal nå behandles av Miljøverndepartementet.

— Det er en del av demokratiet at man har rett til å klage på et vedtak til en høyere instans. Det blir feil om vi skal skyte ulv mens klagebehandlingen pågår, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) til Fædrelandsvennen.

Årsaken til at lisensjakta først ble stoppet nå skyldes ifølge Solhjell at vedtakene fra rovviltnemndene kom seint inn til departementet.

— Det siste kom inn i slutten av forrige uke, sier Solhjell.

Ventet på alle vedtakene

Vedtaket fra Aust-Agder kom imidlertid inn til departementet for over to uker siden. Solhjell ventet likevel til alle vedtakene var kommet inn før det ble besluttet å stanse lisensjakta.

- Kunne dere ikke avgjort saken for Agder da den kom?

— Det kan være behov for å se vedtakene i sammenheng, men det kan også være at vi kan behandle noen vedtak før andre, sier Solhjell, som viser til at det til sammen er gitt mange lisenser for felling av ulv.

Solhjell kan ikke svare på hvor lang tid det vil ta før saken er ferdigbehandlet.

- Viktig å sette en standard

- Klagen er gitt oppsettende virkning. Ifølge miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Vest-Agder har det aldri skjedd før. Hvorfor gjøres det nå?

— Nå har vi ikke hatt så mange år med lisensfelling. Jeg mener det er viktig å sette en standard for at behandlingen skjer før vedtaket settes ut i livet, sier Solhjell.

— Har du forståelse for at folk blir provosert over at lisensjakta stoppes midt i elgjakta, i et område som ligger langt unna ulvesonen og hvor det er drept over 75 sauer?

— Jeg har forståelse for at de synes det er viktig å ta ut ulv som gjør skade langt unna ulvesonen. Jeg lover at dette vil bli behandlet raskt i departementet, sier Solhjell.

Kåre Gunnar Fløystad mener Solhjell har misforstått rovdyrforvaltningen ved å vente på vedtak fra alle regionene.

— Hver sak skal jo vurderes ut fra den konkrete situasjonen i regionen. De burde ha fått med seg hvordan det har vært her i sommer og dette kunne vært gjort unna for lenge siden. Det er ikke så mye å vente på og jeg håper innstendig at de får behandlet klagen fort, sier Fløystad.