KRISTIANSAND: — Uansett hvor stort skadeomfanget er, vil det alltid være ille nok å få rotter inn i huset sitt, forteller Jens Kobro som er seniortakstmann i Tryg Forsikring. Han har flere ganger vært borti hus som har vært svært skadet av rotter på Sørlandet.

Flere ganger har man vært nødt til å rive store deler av hus.

— Skadeomfanget har i enkelte tilfeller vært så store at hele hus har måttet totalrenoveres. I et av tilfellene jeg har vært ute for kom skadeomfanget på nærmere to millioner kroner, sier han.

Nå er tiden kommet for at rottene begynner å trekke inn i husvarmen. Foto: Tryg Forsikring

Lett å oppdageTryg Forsikring opplyser om at man raskt oppdager rotter dersom man har fått det.

— Er man redd for at man har rotter i huset sitt kan man kikke etter åpninger og spor etter rotter. Vanligvis vil man også kunne høre en del lyder fra vegger og gulv på kveldstid dersom det er rotter i huset. Lukt vil også bli et problem etter hvert og da trenger man ikke lenger å være i tvil, forteller pressetalsmann Roald Stigum Olsen.

Ikke legg forholdene til rette

— Det er en utfordring å bli kvitt rottene når de første har kommet inn. Er man uheldig og får inn en drektig rotte, kan den fort utvikle seg til en stor gruppe individer. Men med en del enkle grep kan man forhindre at de kommer inn, sier Olsen.

— Det viktigste man kan gjøre er å sørge for at de ikke kommer inn. Derfor er det viktig å tette alle hull. Det handler om at huseieren må ta ansvar. Man burde heller ikke kaste mat i do. Da mater man rottene indirekte. Ved å holde det ryddig utenfor huset unngår man å lage bol-emner for rottene. Det er også lurt å rydde hagen for avfallsfrukt og liknende som rottene kan spise, fortsetter Olsen.

Rottene klarer å gange seg gjennom det meste. Når de kommer inn lager de bol, som oftest ser det slik ut. Foto: Tryg Forsikring

Rotter i alle bydelerKristiansand kommune er kjent med rotteproblemet og får årlig henvendelser fra alle bydeler.

— Min oppfatning er at det ikke er noen spesiell bydel som utmerker seg mer enn noen andre når det kommer til rotteplager. Vi henvendelser om rotter fra alle bydelene, men ofte varierer det var år til år, forteller Are Vegusdal i Kristiansand kommune.

Også Anticimex, som driver kontrollen med rottene for kommunen, bekrefter dette.

— Hvor rottene er, varierer fra tid til tid, men det alltid vil være rotter rundt oss, sier John Mange Nygård i Anticimex. Men han understreker at de har rottebestanden i Kristiansand under kontroll.

Bekymret for bruk av rottegift

Kommunen oppfordrer folk til ikke å bruke gift om det ikke skjer i regi av et skadedyrsfirma.

— Jeg ber alltid folk være veldig oppmerksom på bruk av rottegift. Vi pleier heller å anbefale folk å bruke feller i stedet. Problemet med giften er at rottene kan ta den med seg og dø i gulvlag og vegger i hus. Dette kan gjøre store skader, og gi en illeluktende stank. Giften kan også være farlig dersom små barn eller andre dyr får tak i den, forteller Vegusdal.