KRISTIANSAND: Fornøyd er han likevel.

— De på flyplassen gjør jo så godt de kan, og det er bra at vi fikk plass på flyet, sier han.

Hansen er drosjesjåfør og måtte komme seg hjem fra Kjevik til Tromsø i dag. Da han hørte om askeskyen fra vulkanen gikk han og forloveden på jakt etter en billig bil de kunne kjøre hjem, i tilfelle flyet ikke gikk.

Plass på fly

  • Bilen kostet 3000 kroner og jeg tror den skulle holdt hele veien til Tromsø. Det ville tatt mellom 27 og 28 timer å kjøre, sier han.

Noe bilkjøp blir det likevel ikke, for mandag fikk han og forloveden plass på et fly fra Kristiansand lufthavn Kjevik til Bergen. Fra Bergen må de ta et nytt fly til Bodø, hvor de igjen kan ta et fly som går til Tromsø.

Les også: Luftrommet over Kjevik er åpnet igjen

Også Øystein Engen fra Mandal prøvde å komme seg med et fly mandag morgen. Nordsjøarbeideren skulle ha vært på jobb på torsdag, men fikk noen dager ekstra fri på grunn av askeskyen.

— Jeg skulle ha tatt flyet som skulle ha gått 09.25 til Oslo, men det er kansellert. Så jeg sitter og venter på beskjed, sier han, og legger til:

— Jeg håper jo at flyene begynner å gå som vanlig igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKULLE TIL NORDSJØEN: Men Øystein Engen var ikke sikker på om han kom seg fra Kjevik mandag morgen. (Foto: Sigrid Helene Svendsen) Foto: Sigrid Helene Svendsen

Det gjør også drosjeeier Svend Engkvist. Omsetningen hans har blitt dårligere de siste dagene siden han ikke har hatt noen passasjerer til Kjevik.

— Det har vært veldig stille og rolig de siste dagene, ja. Men nå er vi litt i gang igjen, og det er bra, sier han.

Ikke fulle fly

Men selv om flytrafikken er i gang igjen, var det mange fly som var innstilt på Kjevik mandag morgen. SAS vet ikke hvor mange av deres fly som kommer til å gå i dag. Det er også usikkert hvor lenge luftrommet kommer til å holde åpent.

Det var heller ikke så mange som hadde fått med seg at flyene hadde begynt å gå fra Kjevik i dag tidlig. I dag tidlig var det bare noen få personer på flyplassen og det første flyet som tok av til Oslo klokken 08.55 var langt fra fullt.

— Jeg hørte nettopp på nyhetene at de sa at det ikke går fly fra Kjevik, så det er nok ikke så mange som har fått det med seg ennå, sier Betty-Ann Strømme, operasjonsleder for SAS Ground Services.

Hun ber flypassasjerer om å holde seg oppdatert.

— De som har planlagt å fly i dag må gå på Avinor sine sider og få informasjon der eller ringe flyselskapet sitt, sier hun.

Nye skyer truer

Mandag formiddag var hele luftrommet over Norge, bortsett fra Øst-Finnmark, åpent for trafikk, men nye askeskyer truer landet fra ettermiddagen.

— Det er åpent over alt bortsett fra over Øst-Finnmark, opplyste pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til NTB mandag morgen.

Luftrommet i Øst-Finnmark omfatter alle flyplassene øst for Honningsvåg.

Prognoser som ble lagt fram klokken 9 mandag morgen, indikerer at det er stor risiko for at flytrafikk og offshoretrafikk må stenge igjen klokken 14. — Prognosen for kvelden tilsier nå at skyen kommer inn over Sør- og Vestlandet, samt Midt-Norge, opplyser Avinor.

Prognosene som Avinor baserer seg på, kommer fra Vulcanic Ash Advisory Center som ligger under Met Office i London. Prognosene blir oppdatert hver sjette time og danner grunnlag for tilsvarende beslutninger i alle land i Europa.

DET FØRSTE FLYET: Her flyr det første flyet som fikk ta av fra Kjevik til Oslo i dag tidlig. (Foto: Sigrid Helene Svendsen) Foto: Sigrid Helene Svendsen