KRISTIANSAND: — Folk kan oppføre seg som vanlig. Etter alle rapporter å dømme så langt, er det ingen grunn til å endre rutiner, sier assisterende fylkeslege Toril Hagerup-Jenssen til fvn.no. Hun viser blant annet til råd fra Folkehelseinstituttet og Mattilsynet, det siste i forhold til eventuell forurensning av drikkevann.

— Etter det vi vet så langt, er partiklene i askeskyene så vidt store at de ikke trenger gjennom folks luftveier. Men vi følger selvsagt situasjonen fortløpende, sier hun.

I en melding fra Folkehelseinstituttet heter det at helsevirkninger av vulkanaske etter utbrudd andre steder i verden, først og fremst har vært rapportert nær vulkanene. Problemene har stort sett vært irritasjon av øyne, neseslimhinner og luftveier. Utsatte grupper er barn og personer med lunge- og hjertesykdommer.

Børje Johansson, vakthavende ved Meteorologisk institutt lørdag kveld, sier til fvn.no at askeskyen som ventes inn i morgen tidlig, trolig vil løse seg opp utover ettermiddagen eller kvelden.

— Så ventes en ny askesky inn over Sørlandet mandag morgen. I denne kan askeforekomsten være mer massiv, uten at vi vet dette sikkert.

Johansson legger til at prognosene tyder på vind fra vest og nordvest også de neste dagene.

— Hvordan dette vil slå ut over Sørlandet, er ganske komplisert å fastslå. Lørdag kveld ser det ut til at de mest massive skyene kan trekke lenger sørover, sier vakthavende meteorolog.

Meteorologisk institutt gir nå ut spredningsvarsler to døgn fram i tid.

Tirsdag er eneste dag i langtidsvarslet hvor det er spådd regn over landsdelen.