KRISTIANSAND: — Jeg har fått undersøkt mynten litt, og den er helt identisk med en mynt fra bispedømmet Paderborn, og stammer fra tidlig på 1700-tallet. Det er uten tvil en slik mynt som er blitt funnet, sier fylkeskonservator i Vest-Agder, Frans-Arne Stylegar.

Han avkrefter dermed at mynten er av arabisk opphav og over 1000 år gammel, slik det først var trodd at den var.

— Det er et spennende funn, men det var et uklart foto, og den var altså ikke så sjelden som vi først trodde, sier Stylegar.

FRA TYSKLAND: Mynten viste seg å være fra tidlig 1700-tall. Foto: Privat

— Kom trolig med sjøfolk

Hvordan en mynt fra et tysk bispedømme har havnet i et jorde ved Vigeland i Lindesnes kan man fundere over, men Stylegar regner med at det er sjøfolk som har brakt den til Sørlandet.

— Vi finner så mye rart rundt på jordene, og i løpet av de siste årene har de dukket opp mange gamle mynter fra ulike europeiske land. Vi har også funnet skillemynt fra både Brasil og India, og sannsynligvis er det sjøfolk som har hatt disse i lomma, sier han.Mynten skal nå inn til naturhistorisk museum for endelige undersøkelser, selv om den nå ikke lenger er innleveringspliktig. Det gjelder kun for mynter som stammer fra før år 1650. ## Feiltolket som arabisk

Det var Hans Christian Ødegård (19) fra Lindesnes som gjorde funnet med metalldetektoren sin på et pløyd jorde på Rødberg ved Vigeland forrige lørdag.

Myntforskere ved UiO kunne da bekrefte at funnet var en arabisk mynt av typen kufisk dirham, som stammer fra et sted mellom 700 og 900-tallet. Ødegård fikk da beskjed om å sende mynten inn til Myntkabinettet ved Naturhistorisk museum i Oslo, ettersom den var innleveringspliktig.

Myntforsker Houshang Khazaei ved Universitetet i Oslo uttalte da til Fædrelandsvennen at han måtte få mynten inn til analyse før han kan si helt eksakt hvor gammel mynten er, men satt år 850 som et trolig årstall.