TRADISJON: Bedehuset veksler mellom å være halvfullt og fullt. Da vi var på besøk var de fleste i kafeen. Men åresalget gikk sin gang. NMS julemesse i Kristiansand bedehus varer i to dager og samler inn 450.000 kroner. Foto: Jon Anders Skau
PÅ BOK: Julemesser skal ha åresalg og lodd på bok. Inger Frivoll (t.v) og Randi Fidje har styrt loddbøkene i årevis. Randi har vært med i nesten 50 år. Foto: Jon Anders Skau
HUSFLID: "Å strikke lodder til Afrika" har vært et begrep på Sørlandet. Fremdeles strikkes det mye i landsdelens kvinneforeninger. Her er det Johanna Vestberg og Aina (5) som forsøker å få solgt noen til. Foto: Jon Anders Skau
TRE GENERASJONER: De koser seg i kafeen på julemesse, og hører gevinstnumre leses fra storsalen over høyttaleranlegget. Fra venstre: Kim, Arne, Stian, Kine og Sven Åge, alle med etternavnet Reinhardtsen. Foto: Jon Anders Skau
PAUSE: Elsa Drange (t.v) og Mari Ingebretsen har tatt en pause fra kjøkkentjenesten. Den benytter Berit Backstrøm til å få solgt unna noen årer. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: Cirka 1000 mennesker var innom messa fredag og lørdag. De la igjen tett på 450.000 kroner, som nå skal brukes på Misjonsselskapets arbeid over hele verden.

— Vi kunne ha tatt førtidspensjon, men vi holder på. Dette er 62. gang vi arrangerer. Det er veldig moro at tradisjonen holder seg, sier Ellen Jorunn Norheim, som har styrt messa i årevis.

Jesus snakkes om på noen møter og konserter fredag kveld og utover lørdagen. Ellers går det i penger og kaker, smørbrød og kaffe.— Om jeg har vunnet? Ja, selvfølgelig. Tre kransekaker, sier Ingeborg Ege.

- Til en god sak

Ved siden sitter Odlaug Tveit. Hun har brukte enda mere penger, men ikke vunnet noe som helst.

— Det gjør ikke noe. Pengene går til en god sak, misjonen. Da tenker jeg ikke så mye over hvor mye jeg bruker. Men det er ganske mye, sier hun med sørlandsk forsiktighet.

Dugnadsiver

300 frivillige har vært i aksjon for å få messa i stand. Det selges alt fra gamle antikviteter til håndarbeid.

— Kvinneforeninger over hele Kristiansand, Flekkerøy og Søgne starter opp i januar. Vi har lodder i alle farger, sier Johanna Vestberg.

I kafeen, hvor det bugner av høye smørbrød og hjemmebakte kaker i alle varianter, har Mari Ingebretsen tatt en pause. Hun har forresten levert 10 bunadskjortesekker til årets messe.

Ungdommen er på plass

Det er ledig plass ved bordene. Det var det ikke da grøten ble servert klokka 1200. Det går litt i rykk og napp med besøket. Julemesse er sørlandsk tradisjon fra langt tilbake. Men kommer ungdommen?

Ved Reinhardtsen-bordet i kafeen sitter tre generasjoner. De yngste, Kim, Stian og Kine Reinhardtsen, storkoser seg. De har vært på messe nesten så lenge de kan huske med pappa og bestefar. To kransekaker står som bevis på at vinnerlykken også er på plass.

— Veldig gøy. Moro å vinne. Viktigst er likevel at vi støtter misjonen og den gode sak, sier Kim, mens bestefar Arne trekker nok noen hundrelapper opp av lomma.

Han kjøper 10,12 årer av loddselger Vilde Margrethe Jakobsen. Hun er en av ungdommene som jobber dugnad hele helga.