KRISTIANSAND: – Det viser seg at etiske krav fort blir glemt i en trang kommuneøkonomi. Kommunen har et spesielt ansvar for å stille etiske krav til leverandører, slik at man ikke støtter opp om barnearbeid, helseskadelige arbeidsforhold og miljøskadelig virksomhet, sier bystyrerepresentant Solveig Nilsen (V).

I 2010 stilte Kristiansand kommune etiske krav til kun tre anskaffelser, verdt 45 millioner kroner. Verdien av disse kontraktene utgjorde 4,5 prosent av hva kommunen totalt brukte på varer og tjenester det året. Ifølge Nilsen ble det stilt etiske krav ved kun tre anskaffelser også i fjor.

I rapporten "Store ord – etikkfattig handling" av Framtiden i våre hender trekkes Kristiansand fram som en av kommunene som støtter etisk handel på papiret, men som sjelden stiller etiske krav ved innkjøp. Ifølge rapporten kjøper kommunen varer og tjenester fra 4850 ulike leverandører.

Rør, drivstoff og arbeidstøy

– Utfordringen er at det er vanskelig å finne et system for fornuftige kontrollrutiner av leverandørene. Derfor har vi ikke fulgt prinsippet ved alle anskaffelser, sier økonomidirektør Terje Fjellvang i Kristiansand kommune.

Kommunen tar flere hensyn i sine innkjøp.

– Vi tar selvfølgelig hensyn til økonomi, men også kvalitet og etisk produksjon. Vi gjør en helhetlig vurdering, forklarer Fjellvang.

Ved de tre etiske anskaffelsene i 2010, kjøpte kommunen rør til vann og avløp, drivstoff og arbeidstøy. Kommunen gjør innkjøp for en milliard kroner i året, blant annet av inventar og materialer.

– Vi tar altså noen etiske hensyn i innkjøpsstrategien. Nå vil vi lære av Stavanger og Bærum kommuner som har satt etisk handel i system, sier Fjellvang.

Ifølge Framtiden i våre hender var Kristiansand kommune trolig den første offentlige virksomheten som vedtok å stille etiske krav til sine leverandører. Det ble vedtatt i 2004. ## – Bør bli bedre

Daglig leder i Initiativ for etisk handel, Per Nitter Bondevik, mener Kristiansand kommune har et stort forbedringspotensial.

– I utgangspunktet bør kommunen følge etiske retningslinjer ved alle vesentlige innkjøp. Å tegne medlemskap hos oss skal ikke være en sovepute. Man må også følge opp i praksis, sier Bondevik.

Han oppfordrer kommunen til å lage en handlingsplan som legger opp til en gradvis økning i etisk handel, der resultatene kan måles. Ifølge lederen skal man ikke reise langt for å finne varer som produseres under kritikkverdige arbeidsforhold.

– Faktisk trenger man ikke reise lenger enn til Italia eller Sverige. Ellers har land i Asia tradisjonelt vært en utfordring. Man bør spesielt stille etiske krav ved innkjøp av tekstiler, men også materialer som belegningsstein. Under slik produksjon kan det forekomme barnearbeid og ufrivillig arbeid, sier Bondevik, som påpeker at Kristiansand kommune tross alt er flinkere i etisk handel enn de fleste andre kommuner.

Venstre krever økt fokus på etisk handel i en interpellasjon til ordføreren. Ordføreren svarer på interpellasjonen i bystyret onsdag.

– Jeg vil forsikre meg om at kommunen bidrar til å bekjempe uverdige arbeidsforhold, sier Solveig Nilsen.