Det groveste overgrepet i tiltalen skjedde sommeren 2010 og omhandler seksuell omgang med stedatteren. Mannen sto også tiltalt for en rekke andre overgrep med mindre alvorlighetsgrad da han møtte i tingretten i oktober i år.

Erkjente overgrepene

Mannen la alle kortene på bordet og erkjente straffskyld under rettssaken. Uten forbehold støtten han stedatterens forklaring. Overgrepene skjedde i mannens hjem og på ferie i perioden fra jenta var 12 år til hun fylte 17 år.

I retten forklarte jenta at overgrepene som oftest skjedde mens moren jobbet nattevakt i en bedrift i hjemkommunen. Stefaren skal ha bedt jenta om å legge seg inntil ham i dobbeltsenga. Mens hun sov skal han ha befølt stedatteren ved en rekke anledninger. Like før moren kom hjem om morgenen, skal mannen i 50-årene ha vekket stedatteren og fått henne til å legge seg i sin egen seng for å skjule misbruket.

Truet stedatteren med selvmord

Jenta forklarte i retten at stefaren framsatte en rekke trusler for å hindre at overgrepene ble kjent. Hun skal også ha følt seg truet til å gjøre som stefaren ba om.

Mannen skal blant annet ha sagt at han ville ta livet av seg ved å henge seg på låven dersom hun ikke gjorde som han ba om. Han sa også at han ville kutte seg med kniv og at familien ville bli ødelagt om overgrepene ble kjent.

Stedatteren har fått store problemer i etterkant. Hun har slitt med oppkast og angstanfall.

I skjerpende retning har retten vektlagt at overgrepene skjedde under fremsettelse av diverse trusler, samt at tiltalte skulle ha vært en omsorgsperson for stedatteren.

Betrodde seg til onkelen

Overgrepene opphørte etter en krangel mellom jentas mor og tiltalte hvor moren tok med seg datteren og forlot huset. Stedatteren kom i prat med sin onkel og fortalte om overgrepene. Onkelen konfronterte tiltalte med påstandene, og han svarte da at det ikke var vondt ment.

I retten innrømmet mannen også å ha sett gjennom omkring 10.000 barnepornografiske bilder på internett. Han skal etter gjennomsyning ha lastet ned og systematisert 1000 av disse bildefilene. Dette skjedde etter at overgrepene med stedatteren var blitt kjent, og mannen visste at han ville bli pågrepet av politiet.

Fengsel ikke vern nok

Aktor ba retten om at stefaren skulle idømmes forvaring. Dette ble blant annet begrunnet med at mannen i 1999 og 2000 ble dømt til henholdsvis ett år og fem års fengsel for en rekke samleier med sin egen datter. Overgrepene på datteren endte med at hun fødte to barn som ble adoptert bort.

Mannen slapp ut av fengsel to år før tida og traff sin nye samboer etter ett år. Overgrepene mot stedatteren startet året etter at prøvetiden knyttet til resttiden utløp.

Under rettssaken i høst hevdet de sakkyndige at det er stor risiko for at mannen vil begå nye overgrep dersom han på nytt kommer i en familiesituasjon med yngre jenter. Han har fått diagnosen pedofil.

For å vurdere om mannen skulle idømmes forvaring ønsket retten å finne ut hva slags dom han ville fått for de nye overgrepene uten forvaring. Retten kom fram til fire år, og mente dette ikke ville gi tilstrekkelig vern for samfunnet.

— Samfunnet har behov for det ekstra vern som en tidsubestemt straff vil gi, skriver dommeren i saken.

Forvaringsdommen på fire år har en minstetid på tre år. Mannen er i tillegg dømt til å betale stedatteren oppreisningserstatning på 150.000 kroner.