KRISTIANSAND: Utover det vil han ikke kommentere saken, ei heller at biskopene har et annet syn enn det som har vært rådende lokalt.

— Det blir helt inhabilt av meg å gi kommentarer til slikt når jeg selv er kandidat. Det må andre gjøre, sier Reinertsen.

- Et utropstegn i margen

— Det er ikke en milepæl som passeres, men det er et utropstegn i den historiske margen, sier biskop emeritus, Olav Skjevesland, om at et flertall av biskopene ønsker en skilt prest som hans etterfølger.

Han mener det ikke ligger noe spesielt teologisk endring til grunn for dette:

— Nei, det handler lite om teologi. Det er mer et uttrykk for en økt forståelse og romslighet for at menneskers vei gjennom livet er forskjellig og mangfoldig, sier den avgåtte Agder-biskopen.

Skjevesland presiserer at han ikke vil mene noe om noen av kandidatene til stillingen han selv har gått ut av.

- Biskopene tenker helhet

Professor i religionsosiologi ved Universitetet i Agder, Pål Repstad, synes det er interessant at et flertall av biskopene går for Grasaas som Agder-biskop og ikke Reinertsen som det lokale bispedømmet og et flertall av menighetene i bispedømmet vil ha.

— For første gang velger kirken selv biskop. Biskopene har tydeligvis gjort en avveining av den lokale stemningen opp mot en mer helhetstenkning om kirken. Det er viktig at noen i kirken tar helhetshensyn og ivaretar hensynet til bredde og mangfold i kirken, sier Repstad.

Han mener det vil være uheldig hvis kirken går mot regionalisering, som fort kan skje hvis lokale ønsker hele tiden skal legges til grunn.

— Vi risikerer at Trøndelag blir mer Trøndelag og Agder mer Agder. Biskopene har tydeligvis tenkt på dette, og de sender et signal, sier Repstad.

- Spennende sluttspurt

Sjefredaktør Helge Simonnes i den kristne avisen Vårt Land, mener bispevalget på Agder nå er helt åpent.

— Det går mot en spennende sluttspurt etter at flertallet av biskopene peker på Anne-May Grasaas, og dermed går i en annen retning enn det flertallet av landets proster og kirken på lokalplan har ønsket, sier Simonnes.

Han sier det ikke er noe dramatisk eller uventet i adette, men at Kirkerådets avgjørelse nå blir vanskeligere og at det kan bli en sluttmobilisering fra kandidatenes støttespillere.

— Det er første gang i historien Kirkerådet, og ikke statsråden, skal gjøre de vanskelige avveiningene rundt valg av biskop, sier Helge Simonnes.

Han mener biskopens flertall vektlegger kjønnsperspektivet mer enn lokalplanet og at det også er en viss ulikhet i teologisk ståsted