KRISTIANSAND: — Slik hensynsløs adferd som setter andre bilister i fare, bør straffes hardere enn normalovertredelser. Retten kan ikke se at det finnes spesielle formildende omstendigheter, skriver dommerfullmektig Sølve Robstad i dommen fra Kristiansand tingrett.

Over 300 hestekrefter

Det var 18. mai i år ved 20.30-tiden at 24-åringen tråkket hardt på gasspedalen i sin BMW M3 i det han kjørte ut av Baneheitunnelen og ut på Oddernesbrua i vestlig retning. I retten forklarte 24-åringen at fartsleken startet da han fikk en lignende bil, BMW M5, opp på siden. Den andre bilen økte farten og 24-åringen la seg på hjul. 24-åringens bil var utstyrt med over 300 hestekrefter.

En politibetjent stod klar på motorsykkel i Baneheitunnelen for å fakke fartssyndere da de to bilistene kjørte forbi i stor hastighet. Politibetjenten sa i retten at målet var å stoppe begge bilene, men han klarte kun å registrere skiltnummeret på 24-åringens bil. Da blålysene på motorsykkelen gikk på senket 24-åringen farten, mens den andre BMWen økte farten og stakk av.

Tiltalte ble stoppet på østsiden av Varoddbroa. Snittmålingen viste at 24-åringen oppnådde en fart på 135 km/t. Politibetjenten forklarte at farten trolig var en del høyere, men at det var lagt inn god sikkerhetsmargin på målingsresultatet. Politimannen forklarte også at bilene ble forhindret av annen trafikk og at målingsresultatet derfor hadde vært mye høyere hvis det hadde vært fri bane.

- Kappkjøring

— Retten mener det er straffeskjerpende at kjøringen bar preg av kappkjøring på en svært trafikkert veistrekning, hvor det også befant seg annen trafikk, står det i dommen.

Retten bemerker at det er både på- og avkjøringer på strekningen.

— Og farten, kombinert med flere filskifter, gir et særlig høyt farepotensial, også for andre trafikanter, skriver retten.

Da 24-åringen møtte i Kristiansand tingrett nektet han for å ha kjørt så fort som målingen viste. Sjåføren mente politibetjenten måtte ha forvekslet de to bilene. Han opplyste også at han visste hvem som eier den andre bilen, og hadde med seg bilder av det aktuelle kjøretøyet da han møtte i retten.

Retten så bort fra mannens forklaring og festet i stedet lit til politiets versjon.

Ny førerprøve

I tillegg til fengselsstraff mister mannen retten til å ha sertifikat i 23 måneder. Han må også avlegge fullstendig ny førerprøve.

I retten sa 24-åringen at tap av førerkort ville føre til at han også kom til å miste jobben. Retten mente imidlertid at det ikke var mer byrdefullt for tiltalte å miste lappen enn det man normalt må regne med.

Sjåføren må også betale 2000 kroner i saksomkostninger.