KRISTIANSAND: I dag blir det klart hvem som skal kjempe om å bli ny biskop i Agder og Telemark. Vedkommende kommer til å møte to store utfordringer. I hvert fall på nasjonalt plan:

• Kirkens nye samlivsutredning som skal ta for seg både homofilt samliv, liturgi for homofile og samlivskrav for vigslede medarbeidere.

• Det videre arbeidet med å løsrive kirke og stat.

Samlende

Bispedømmerådet har satt opp en liste over egenskaper de ønsker den nye biskopen skal ha. Et av dem er at den nye biskopen skal være samlende, til tross for ulike teologiske syn. Tidligere biskop, Olav Skjevesland, tror det blir viktig.

— Det er en utfordring. Det er et større meningsmangfold i kirken enn tidligere, og derfor ikke så lett som før å skulle være samlende, sier Skjevesland som selv har blitt regnet for å være en konservativ biskop.

— Hvordan har du levd med de spenningene som er i kirken?

— Jeg har prøvd å stå for det jeg tror på og være tro mot kirkens grunnsyn. Det har blitt en del samtaler og noen av dem kan man vel kalle anspente. Men jeg har kunnet leve med det som har vært av meningsmangfold og debatt, sier Skjevesland.

Han tror homofilistriden blir en stor utfordring for biskopen på nasjonalt plan.

— Den striden går i alle land i Vest-Europa. Det er en slitsom sak, og den er ikke over. Hvordan dette ender, er det ikke mulig for meg å si, sier Olav Skjevesland.

For hans egen del har han i hovedsak møtt striden i media og på kirkemøtet

— I det daglige virke som biskop, er ikke dette en stor sak. Det er rundt kirkemøtet at det drar seg til, sier Skjevesland.

Historisk

Skjeveslands etterfølger blir historisk, siden det er første gang kirken selv utnevner biskop. Enkelte mener det vil føre til at det blir en konservativ biskop i Agder og Telemark, siden regjeringen ikke kan gripe inn.

Men Skjevesland mener det ikke er så enkelt. Det er kirkerådet som har siste ord og de vil ikke nødvendigvis velge den som har fått flest stemmer lokalt.

— Kirkerådet vil velge en av de tre som får flest stemmer, og det kan være store variasjoner mellom disse tre.

— Tror du Agder kan få en kvinnelig biskop?

— Bispedømmerådet har satt opp kriterier for utnevnelsen av ny biskop. Om det er en kvinne som matcher disse, er det selvsagt fullt mulig for henne å bli biskop.

— Du kjenner bispedømmet godt. Er medlemmene åpne for en kvinnelig biskop?

— Det vil nok være mange forskjellige meninger om det. Noen vil nok si at det absolutt skal være en kvinne, mens andre vil si at det skal være en mann. Det vil variere fra miljø til miljø og sted til sted, sier Skjevesland.

Samlende

Flere medier har de siste dagene omtalt kandidater som har sagt nei til å stille som kandidat som biskop i Agder. Skjevesland forstår dem.

— Det er en krevende hverdag, så jeg skjønner godt at det er mange som kvier seg. I tillegg er det et trykk fra menigheter og fra medier. Du skal være godt orientert og kunne svare på stående fot.

Konservativ mann?

Ved tidligere bispevalg har regjeringen hatt siste ord. Det førte til at de gikk imot bispedømmets egen kandidat Odd Bondevik og i stedet gav Gunnar Stålsett jobben som biskop i Oslo i 1998. Kjetil Aano ble i 2009 vraket som biskop i Stavanger av Trond Giske, til tross for at bispedømmet ville ha ham. I stedet ble Erling Pettersen biskop.

Nå er det slutt på den ordningen.

— Det er en rekke utnevnelser der departementet ikke har fulgt innstilling fra bispedømmene og heller gått for nummer to eller tre på lista. Vi vil nok ikke oppleve det på samme måte som tidligere, sier Bjørn Øyvind Fjeld, førstelektor ved Ansgar Teologiske Høgskole.

— I den grad det er teologiske forskjeller mellom bispedømmene, vil det komme fram gjennom innstillingen, sier han.

— Vil det si at den neste biskopen i Agder og Telemark blir en konservativ mann?

— Husk på at det er kirkerådet som avgjør. De vil se på hva som er ønskelig lokalt, men de vil også se på hva som er ønskelig for kirken over tid. De vil være opptatt av å bevare den som en bred folkekirke. Derfor tror jeg ikke det blir store forandringer, sier Fjeld.

Leder i kirkerådet, Svein Arne Lindø, sier rådet tar beslutningen om biskop i et lukket møte. Han vil ikke gå inn på hvor vidt de vil velge den kandidaten som blir innstilt eller om de kan være villige til å ta en lenger nede på lista.