Fotball er verdens enkleste spill blir det påstått. Det kan ha vært riktig den gang jeg vokste opp – det var da ei 12-øres (pai i Vennesla) kostet 25 øre. Da var det vel ikke stort flere

Oddleiv-16x9.jpg

fotballfaglige uttrykk enn at de kunne telles på et par små hender til unge Moe. Det var mer enn nok å vite forskjell på skudd, nikke, pasning, mål, frispark, hands og offside.

Norges Fotballforbund gav for 90 år siden ut "Fotballens ABC anno 1922", samme året som Fridtjof Nansen fikk Fredsprisen, Vinmonopolet ble opprettet og insulin første gang ble benyttet mot diabetes. Denne læreboka, som kom tjue år etter at NFF ble stiftet, var selve bibelen for spillerne i de forskjellige lagdelene. Siden ingen andre har tatt fatt i dette 90-årsjubileet, så gjør jeg det. Det er viktig ikke å bli historieløs!

Her er hva de som er en smule eldre enn meg hadde å forholde seg til for 90 år siden. Jeg skriver det i nåtidens språkdrakt slik at generasjonen som er flasket opp på chips og cola skal få det med seg:

Kaptein

Han bør være lagets mest intelligente spiller og den som teoretisk vet mest om fotball. Har er lag en utmerket kaptein, kan man nesten si at det har fått en 12. spiller, ja nesten mer enn det..

Keeper:

Den ideelle høyde bør være mellom 1,78 meter og 1,84 meter. En høy keeper har nødvendige lange armer og lange armer er bra når skuddene er godt plassert. Keeperen må ikke være for lang. Da kan han ikke ta skuddene langs bakken. Keeperen må være sterk. Det blir han ved å drive med øvelser som spydkast, stavsprang eller hekkeløp.

Back:

Den viktigste oppgaven er å treffe ballen. Forsvarsmessig vil det være nødvendig for en back å spille ballen "død" ved å sende den ut over sidelinjen. Slik er likevel ikke populært hos det uforstående publikum.

Midhalfene (midtbanen):

Har innkast som spesialoppgave. De blir aldri voksne på denne plass før de helt og fullt har studert innkastets finesser. Fotballens ryggrad og bør fremfor alle andre av lagets spillere ha god kondisjon.

Centerhalv (midtstopper):

Bør være lagets krumtapp, og bør være spesielt trent for å de lange pasningene mot vingene.

Centerforward (midtspiss):

Angrepets midtpunkt og den virkelige leder. Han skal være den rene kunstner og dribler samtidig som han skal ha angrepsrekkens beste skudd. Han skal kunne skyte like godt med begge ben og fra alle stillinger.

Vingene:

Er sammen med indremennene (indreløperne) naturlige mottakere av innkast. Vingene bør også utføre hjørnespark som han bør gjøre til sin spesialitet. En gyllen regel for en ving er å servere flest mulig baller for indremennene, aldri legget et hjørnespark bak mål. Ved avansering i nærheten av mål med utsikt til tackling, før spørsmålet alltid være: Hvor er indremennene?.

Stedfortræder:

Det er forbudt å sette inn stedfortræder (reserve).

Journalister:

En dommer bør aldri umiddelbart etter kampslutt diskutere situasjoner, formentlig gale avgjørelser med spillere, ledere eller journalister. Korte, høflige spørsmål fra spillerne om hvorfor et frispark er dømt, om hvor lenge det er igjen av kampen, bør besvares av dommeren, uten adgang til replikk fra spillernes side.

Spirituosa:

Tobakk og sprit må forsakes dersom man vil oppnå gode resultaters. Vanene må imidlertid ikke plutselig legges om. Det må skje gradvis.

Floskler

Det har skjedd tålig mye på nitti år. "Fotballens ABC anno 1922" er forlengs gått ut på dato.

Vi slenger rundt oss med uttrykk som blindsone, dybdeløp, sideforskyvning, overlaps, soneforsvar etc. like selvfølgelig som det blir å bestille "ei med begge deler" på Snadderkiosken.

Fra fotballpolitiet – de såkalte ekspertene i tv, radio og aviser – pepres vi daglig med uttrykk, sannheter og selvsagt floskler. Men er det bokstavelig riktig alt vi hører fra fagfolkene på stor ball?

Gjennom et tålig langt liv med "femmerball" som lidenskap presenterer jeg 30 utsagn som jeg ikke sluker rått, eller stiller meg spørrende til.

1. Ingen tør å holde på ballen.

Fullt forståelig, det er hands.

2. Ingenting blir så fort historie som en fotballkamp.

Hva med en håndballkamp, et orienteringsløp eller for den saks skyld en episode av 71 grader nord?

3. Laget er høyrevridd.

Forståelig om det er Stabæk fra Bærum.

4. Laget blir spilt lave.

Blir spillerne kortere?

5. Er den lengste stolpen lengre enn den nærmeste stolpen?

6. Gjenvinning av ballen.

Lages det nye baller av de gamle ballene.

7. Strekk i laget.

Er det vondt?

8. Det blir ofte scoring etter scoring.

Men det skjer aldri når kampen ender 1-0. 9. Hvordan føler man på hverandre i begynnelsen av en kamp?

10. Kan man føle på hverandre i slutten av en kamp?

11. Når lufta går ut av laget. Hvorfor får ikke alle elleve spillere legebehandling?

12. Bør ikke superreserver spille mer?

13. Å dra av to mann. Er det grisespill?

14. Hvor nært er kloss hold?

15. Hvor tungt kan et skudd være?

16. Supporterne kalles lagets tolvte mann. Men ofte er det jo flere tusen av dem

17. Hvordan ser nedrykningsspøkelset ut?

18. Kan du se gjennom overgangsvinduet?

19. Når et lag biter seg fast, burde det da ikke være frispark?

20. Hvem får kreditert scoringer som kommer ut av intet?

21. Hvor farlig er en 2-0 ledelse?

22. Får vi egg av lårhøna?

23. Noen spiller for galleriet. I hvilken divisjon er galleriet?

24. Når spillerstallen er tynn, bør ikke da spillerne spise mer?

25. Hvorfor er det luft i ballen på en dødballsituasjon?

26. Hvor er bak ballen? Jeg har aldri sett det står "foran" eller "bak" på en fotball.

27. Han har en følsom venstrefot. Hvorfor er det aldri noen som har en følsom høyrefot?

28. Kan makrellfotball spilles i innlandet?

29. Er det bare de siste minuttene i hver omgang som kan være psykologisk viktig.

30. Er en hengende spiss korsfestet?