AGDER: Det kom fram da ordførerne i de sju knutepunktkommunene i Kristiansand-regionen møtte politimester Kirsten Lindeberg og en rekke andre polititopper i Agder mandag ettermiddag.

— Vi har en økt bekymring opp mot ulike etniske kriminalitetsgrupper, og ser også på Sørlandet en økt radikalisering i denne gruppen, slik vi har sett det i våre naboland og i Europa, sa politistasjonssjef Ole Hortemo ved Kristiansand politistasjon på møtet.

— Vi er redd for utviklingen og at ungdom kan ende opp som selvmordsbombere. Vi vet at det er tre i Danmark, og utviklingen er kommet til Sverige. Det er en økt fare for mer radikalisering og voldelig ekstremisme. Tidligere var det de høyreekstreme vi fulgte, nå følger vi ekstra godt med her, sa Hortemo, som innrømmer at det kan være litt touchy å omtale disse utfordringene.

Er bekymret

Hortemo ønsker å ta denne problemstillingen opp med kommuneledelsen i Kristiansand. Etter møtet med politikerne ba vi Hortemo utdype uttalelsene, men det ønsket han ikke.

— Jeg ønsker ikke å utdype dette nærmere. Dette var bare en foreløpig invitt til kommunalt nivå om at de vil få en forespørsel om samarbeid rundt denne problemstillingen. Vi utdyper ikke mer nå, men vi har en bekymring, blant annet med bakgrunn i det som står i Gjørv-rapporten. Og da ønsker vi tverretatlig å sette oss ned og se på hva vi kan bli bedre på i forhold til forebygging, sier Hortemo.

Litt overrasket

— Jeg ble nok litt overrasket over at Hortemo nevnte dette i møtet, men det er jo et faktum at det er rekruttert selvmordsbombere også fra skandinaviske byer, sa Kristiansand-ordfører Arvid Grundekjøn etter møtet.

— Får man en radikalisering av disse miljøene Hortemo nevner, kan det være et rekrutteringsgrunnlag. Selv om jeg nok ikke er bekymret for at de skal være selvmordsbombere i nærmiljøet, men at de da kommer herfra og blir selvmordsbombere andre steder i verden, noe som bekymrer like mye, mener Grundekjøn.

Mer grov vold

Både politimester Kirsten Lindeberg og Grundekjøn er bekymret for at man opplever at volden i Kristiansand sentrum blir kraftigere.

— Vi opplever mer grov vold og utviklingen er størst i Kristiansand og Arendal, sa Lindeberg.

— Vi har sett flere eksempler på legemsbeskadigelse i sentrum. Tung, tildels livstruende voldsbruk. Slik vil vi rett og slett ikke ha det i Kristiansand, sier Grundekjøn.

— Folk må kunne bevege seg i byens hovedgater uten å bli utsatt for dette. Det offentlige har som en av sine viktigste oppgaver å levere trygghet til borgerne. Det føler jeg er i ferd med å bli en utfordring. Politiet i Kristiansand gjør en god og effektiv jobb, slik det er i dag, men utfordringene ligger der.