KVINESDAL: — Siste melding fra brannstedet er at de har kontroll på brannen, forteller alarmoperatør ved Brannvakta i Arendal, Anita Odeberg, til fvn.no.

Hun sier at helikopteret som har vært i sving store deler av dagen er blitt sendt hjem.

— Men vi har fremdels ikke fått slukket alt og det kommer til å være folk på stedet i hele natt, sier hun.

Brannen, som har vært ute av kontroll store deler av dagen, begynte å roe seg ned rundt klokken 19.00

— Det roer seg nå. Vi har ikke kontroll, men vi klarer delvis å holde brannen i sjakk, sier Tor Oddvar Torkildsen, innsatsleder på brannstedet, til fvn.no klokken 19.00

Brannvakta i Arendal fikk melding om brannen klokken 11.24. Mannskaper fra Kvinesdal, Fjotland og Lyngdal er involvert i brannslukkingen. 40 mann deltar i slokningsarbeidet i kveld. I ettermiddag kom også et brannhelikopter fra Torp.

— Det er helikopteret som gjør den tyngste jobben nå. Akkurat nå er helikopteret på Kjevik og henter fuel, sier Torkildsen.

Etterslokningsarbeid vil pågå i hele natt.

Helikopter

Stedet hvor det brenner er Verslandsåsen, et område mellom Austredalen og Vestredalen i Kvinesdal. Området som er berørt er på om lag 1,5 kvadratkilometer. Terrenget i området består av skog, gress og lyng, og er kupert. Det er ikke hus eller hytter i området, forteller ordfører i Kvinesdal, Odd Omland. Han har løpende kontakt med brannvesenet på brannstedet.

— De har vel ikke helt kontroll, men nå er helikopteret kommet, så jeg tror ikke det ser helt galt ut nå. Jeg er optimist, sier Omland.

Det er kraftig vind i området, som stadig skifter retning. Ved brannens front brenner det så sterkt at man ikke kan gå inn for å slukke. Man konsentrer seg derfor om brannens utkantområder.

— Nå har vi 22 mann som deltar i slukkingen. Vi har inne mannskaper fra Kvinesdal, Lyndal og Fjotland. Sivilforsvaret er på vei med 13 mann, sier politibetjent Tove Glendrange ved Kvinesdal lensmannskontor like før klokka 15.30. Kommunen er også klar til å bidra hvis brannen sprer seg.

— Jeg har sagt til brannsjefen at han må ta kontakt hvis de har behov for ett eller annet. På det nåværende tidspunkt var ikke det nødvendig. Men jeg følger nøye med, sier ordføreren.

Tove Glendrange ved Kvinesdal lensmannskontor forteller at man nå venter på bistand fra brannhelikopter. FOTO: Torbjørn Witzøe. Foto: Torbjørn Witzøe

Bråtebrann mulig årsak

Brannmannskapene har funnet spor etter bråtebrann i skogsområdet som er rammet av skogbrann fredag. De utelukker ikke at dette kan være årsak til brannen.

– Det er funnet spor etter avsvidd gress, og brannmannskapene antyder at dette kan være årsaken til brannen. Om det er gjort med vilje eller ved et uhell er det imidlertid umulig å vite nå, sier operasjonsleder Frank Solås i Agder politidistrikt til NTB.

Saken oppdateres.