KRISTIANSAND: – Det er helt uansvarlig å ikke kunne svare hvor mange timer i døgnet Kilden skal være drift, eller hvor mye driften vil koste årlig, tordnet Tor Utsogn.

– De kan heller ikke svare om de klarer momskravet på 300 millioner kroner, sier Vidar Kleppe, som kom med en liste til journalisten over elendighetstrekk ved Kilden-satsingen.

– Jeg og mange andre er provosert. Dette var et rent partsinnlegg. De svarer ikke på spørsmålene, bare sier hvor flott alt skal bli. Det er ren smisking, mente Julie Nilsen.

– Ren hjernevask, fulgte Kleppe opp.

– 90 prosent er entuasiastiske, det vil alltid være denne 10-prosenten som er negativ, svarte Baardson.

Hyllet

Onsdag kveld talte administrerende direktør Bentein Baardson i Kilden Drift til politikerne i Kristiansand bystyre. Han og sine medbrakte Kilden-sjefer hyllet kristiansanderne som visjonære, for deretter å påpeke hvor dårlige de var til å skaffe statlige kulturkroner.

Etter møtet hisset kritikerne seg opp over det man opplevde som dårlige svar, mens ordfører Per Sigurd Sørensen var flau.

– De er så negative hver gang vi snakker om Kilden. De stiller spørsmål som Baardson og dem ikke er de rette til å svare på. Det er ganske så upassende, kommenterte Sørensen.

Opplegget

Bentein Baardson kom sammen med daglig leder Ernst Aukland i Kilden IKS, som står for byggingen. Han hadde også med teatersjef Ingrid Forthun for Agder, daglig leder Frøydis Lind i Opera Sør og direktør Håkon Berge i Kristiansand Symfoniorkester. Teater, opera og symfoni skal alle inn i Kilden når den står klar i 2012. – Dere politikere tvang oss til å tenke nytt da dere sa at alle disse skulle inn. Jeg har aldri hørt om slik fusjonering noen andre steder. Kilden er genialt, et praktisk konsept. Ukentlig blir jeg kontaktet av folk som vil opptre i Kilden. Den skaper en ny type turister. Det bygges 14 nye kulturhus i Norge, alltid får Kilden største bildet. Det er sant som det står i Bibelen, de siste skal bli det første, sa Baardson blant annet, da han uhemmet roste politikerne for Kilden.

Kritikk

Deretter angrep Frps Tor Utsogn Baardson for merkelige og hemmeligholdte tomtekjøp rundt Kilden-bygget. Han ville også ha svar på mye det vil koste Kristiansand å fylle Kilden med aktiviteter.

Vidar Kleppe i Demokratene fulgte opp ved å tvile på at inntektene ville dekke kostnadene, før han etterlyste sponsorkronene.

– Dere skulle skaffe 55 millioner sponsorkroner, men kan kun redegjøre for 2,5 millioner, tordnet Kleppe.

KrFs Jørgen Kristiansen kritiserte den samme sponsormangelen, og mente dessuten Baardson burde fjerne bilder av limousiner og Mercedeser fra Kilden-bilder, for å alminneliggjøre bygget.

Senterpartiets Julie Nilsen kritiserte de ansvarlige for ikke å ha fått på plass vertskapslederstillingen. Vertshusdelen er nemlig et såkalt fjerde bein Kilden skal stå på, og dette er langt fra på plass.

Ernst Aukland vedgikk at sponsorpengene satt langt inne, og kunne ikke love at man ville klare 40 millioner kroner.

Kilden er fullfinansiert, og vil dermed være gjeldfri når bygget står klart. Ren teknisk drift av bygget, husleien, vil være rundt 28 millioner kroner.

Trenger 125 millioner

– I 2010 får Agder 62 millioner kroner i statlig støtte til opera, teater og symfoni. Troms fikk 77 millioner og Rogaland 106 millioner. Den statlige støtten er 70 prosent av offentlig støtte. Inkludert kommunal støtte får vi 88 millioner i år. Vi må ha rundt 125 millioner kroner for å drifte Kilden. Det er et veldig stort sprang i forhold til i dag, sa Aukland.

– Sørlandet må stå sammen om entusiasme om Kilden for at vi skal få dette til. Det er den positive energien som nå gjelder. Det må være en grunnfestet entusiasme og positivitet, krevde Baardson, og refererte til et møte med kulturminister Anniken Huitfeldt.

– Hun var helt klar på at kravet om penger må komme fra politikerne, ikke oss. «Jeg er helt avhengig av det presset jeg føler fra Sørlandet de 14 dagene før jeg leverer mitt forslag til kulturbudsjettet», sa hun. Sørlendingene er for høflige. Spørsmålet er hvor stort press Sørlandet klarer å skape, sa Baardson.