— Dette er en populær praksisordning som skolene ønsker å være med på, sier Kristin Skoglund Robstad, førstekonsulent ved avdeling for lærerutdanningen på UiA.

Praksisordningen skoleovertakelse (SOT) startet for rundt 25 år siden og går ut på at andreårsstudenter ved allmennlærerutdanningen overtar styringen av en skole for en periode. I år fikk 53 lærerstudenter styre Sjøstrand skole i Kristiansand i to uker. Mens de ansatte reiste bort for å fokusere på det pedagogiske opplegget, overtok lærerstudenter skolen. I tillegg hadde Grim skole trinnovertakelse av 8. trinn, mens Frivoll skole i Grimstad hadde samme opplegget som Sjøstrand.

Unik erfaring

Hensikten med SOT er at studentene skal få et realistisk bilde av hvordan det er å jobbe på en skole. Ifølge studentene Ane Jørgensen (22) og Maria Tryland (21) er det nettopp det de får. De hadde ansvaret for 1A ved Sjøstrand i to uker og mener de har fått en verdifull innsikt i en lærers hverdag.

— Vi får en mye mer realistisk opplevelse av hva det vil si å være lærer når skolepersonalet ikke er her, sier Jørgensen.

— I tillegg har det vært spesielt for oss å komme inn å ta over en klasse med 6-åringer. De er ekstra knyttet til læreren sin og vi kommer jo inn her og tar en rolle de egentlig ikke vil gi oss. Men vi har klart å skape en god relasjon med dem, og vi har fått mange klemmer og godord, sier Tryland.

Gode tilbakemeldinger

Rektor ved Sjøstrand, Øystein Mosfjeld, er særdeles fornøyd med SOT og sier både skolens personale og elevene har dratt mye nytte av det.

— Vi er veldig fornøyd med at UiA legger til rette for en så lang og god praksisform. To uker med hovedansvar for både elever og skolebygg gir en realistisk og meget god erfaring ved å være så nær praksisfeltet over tid. Studentene får en meget realistisk praksisform, de får knyttet gode relasjoner til elevene og får gode, faglige utfordringer i klasserommet, understreker Mosfjeld.

— Våre elever var triste når praksisperioden var over, og det er jo et godt tegn, legger han til.

Kristin Skoglund Robstad ved UiA sier skolene kaller det et privilegium å ha SOT, og det er mange flere skoler som ønsker å ha det enn det er behov for.

— Det er kun våre partnerskoler i Aust- og Vest-Agder som kan søke. I år hadde vi ikke så mange studenter, derfor hadde vi ikke behov for mer enn Grim, Sjøstrand og Frivoll. Men neste år vil studentmassen øke, og derfor vil det i 2011 være fem skoler som får skoleovertakelse.

De fem skolene som neste år får skoleovertakelse er Fagerholt og Presteheia i Kristiansand, Hunsfoss i Vennesla og Holviga i Grimstad. I tillegg skal Grim skole ha trinnovertakelse.

Les hele reportasjen om da lærerstudentene overtok Sjøstrand skole i God Helg.