LYNGDAL: – Vi er selvsagt glade for at Utdanningsdirektoratet sa ja og gir oss lov til å utvide med 90 nye elevplasser i programfaget studiespesialisering (tidligere allmennfag, red. anm.). Dette er et tilbud som mange elever har etterspurt, sier rektor Ståle Andreas Andersen ved KVS-Lyngdal.

Direktoratet har gjennomgått skolens søknad og kommet fram til at den tilfredsstiller minstekravene til godkjenning etter privatskoleloven. Dermed blir KVS-Lyngdal fra skoleåret 2013/2014 godkjent for inntil 390 elever. Skolen vil imidlertid trappe opp elevtall og tre nye klasser over tre år.

Var imot

Både fylkesrådmannen og ordførerne i flere av Lyngdals nabokommuner var negative til skolens søknad. De fryktet at elevgrunnlaget til Lister videregående skoles læresteder i Farsund og Flekkefjord skulle svekkes. Direktoratet la imidlertid vekt på at flertallet i fylkets hovedutvalg for kultur og utdanning (HKU) var positive til søknaden fra privatskolen. Det ble også vist til at så mange som 100 av skolens 250 elever i dag kommer fra andre fylker enn Vest-Agder.

Beklager

Rektor Elin Stavrum ved Lister videregående skole er skuffet over at KVS-Lyngdal får øke elevtallet.

– Dette er beklagelig og var ikke det vi hadde ønsket. Vi opplever nå et synkende elevtall, og dette vil kunne påvirke skolestrukturen til den offentlige skolen i regionen. For eksempel er så mange som halvparten av elevene ved Lister videregående avdeling Eilert Sundt i Farsund, fra Lyngdal, sier Elin Stavrum.

Ståle Andreas Andersen mener på sin side at frykten for at skolen hans skal tappe den offentlige skolen for elever, er overdreven. Han mener det er plass til begge.

Ordfører Ingunn Foss i Lyngdal deler hans syn, og tror det bare er bra for Lister videregående å få konkurranse. Hun sier at KVS-Lyngdal har et godt renomé, og har levert svært gode resultater.

– Dersom 30 elever på hvert årstrinn i studiespesialisering vil være så ødeleggende for Lister videregående, bør fylkeskommunen som eier heller vurdere om de skal opprettholde så mange som fem læresteder for rundt 1200 elever, sier Ingunn Foss.

Det er Indremisjonsforbundet som eier friskolen. Hovedtyngden av elevene kommer ifra Vest-Agder og Rogaland. KVS-Lyngdal som tidligere het Lyngdal jordbruksskole, er med sine 70 ansatte blitt en forholdsvis stor arbeidsplass. I tillegg til undervisningsstillinger har skolen internat for 170 elever og gårdsdrift. Den kristne friskolen vil for kommende skoleår tilby utdanningsprogram innen naturbruk (150 elever), idrettsfag (90 elever), service og samferdsel (30 elever), studiespesialisering (90 elever) og påbygging til generell studiekompetanse (30).

Skolen gikk i fjor med overskudd for fjerde år på rad. Direktoratet minner i sitt brev til skolen om at alle offentlige tilskudd og skolepenger skal komme elevene til gode. Eventuelle overskudd må disponeres i henhold til gjeldende regelverk.