Brattheitunnelen på E 18 mellom Lillesand og Kristiansand. Foto: Morten Boswarva
PUMPER: Brannkonstabel John Arthur Andersen og hans kolleger har det svært travelt med å pumpe kjellere tirsdag kveld. Store nedbørsmengder har skapt oversvømmelser flere steder.
PUMPER: Brannkonstabel John Arthur Andersen og hans kolleger har det svært travelt med å pumpe kjellere tirsdag kveld. Store nedbørsmengder har skapt oversvømmelser flere steder.
FLOM: Denne kjelleren på Grim blir pumpet tirsdag kveld.

KRISTIANSAND: — Det er mye vann de fleste steder. Jeg anbefaler folk å kjøre svært forsiktig med tanke på vannplaning. Det regner tidvis ekstremt mye i hele Agder, sier Tove Vårsjø, vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen.

Har du bilder av flom eller problemer som følge av regnværet? Send inn til oss på nyheter@fvn.no.

Brattheitunnelen på E 18 mellom Lillesand og Kristiansand. Foto: Morten Boswarva

Brattheitunnelen på E 18 mellom Lillesand og Kristiansand er rammet av flommen.— Det er flomvann overalt. Spesielt rundt tunnelutløp og innløp. Det er mye vann i Brattheitunnelen på E18. Hastigheten er satt ned. Vi har en vakt der ute nå og vil se an situasjonen, sier Vårsjø.

Når klokka nærmer seg 20 er det fortsatt mye vann i tunnelen. Hastigheten er satt ned til 50 kilometer i timen i tunnelen.

På rv9 ved Mosby er også Vegvesenet ute for å undersøke veien. Der renner vann ned i hovedveien fra en privat vei.

Kjellere oversvømmes

I Kristiansand har både brannvesenet og ingeniørvesenet svært mye å gjøre med oversvømte kjellere.

— Når det kommer en mengde regn på en gang, er det vanskelig å unngå slikt som dette, sier John Arthur Andersen, brannkonstabel i Kristiansand brann og reding.

Han vasser i en oversvømmet kjeller på Grim. Pumpa går, men det kommer til å ta lang tid å få bort alt vannet. Imens forsøker Andersen å bære bort madrasser og andre møbler som står til knes i vann.

— Det er vanskelig å unngå dette. Men det beste folk kan gjøre, er å sjekke takrenner og rense dem. Det kommer veldig mye vann fra tak når det regner slik, og da er det viktig å lede vannet bort fra grunnmuren.

Tre-fire oppdrag

På brannvakta i Kristiansand har de det meget travelt med alle lekkasjene.

— Vi er ute på tre-fire oppdrag for å ordne opp i vannlekkasjer, sier operatøren ved alarmsentralen.

— Hva skal folk gjøre hvis de får vann i kjelleren?

— Prøv å få ut vannet. Ring brannvesenet eller ingeniørvesenet i kommunen og få hjelp til pumping, sier han.

Fjern lauv og kvister

Ingeniørvesenet er på oppdrag rundt i hele kommunen for å rense bekkeløp og sluker.

— Vi har veldig mye å gjøre. Det er generelt mye vann i hele kommunen. Vi holder på i Sørlandsparken, Grimsmyra, Vågsbygd. Vannet er i veiene og overalt egentlig, sier oppsynsmann Jan Ove Tveit i Kristiansand ingeniørvesen.

De er seks mann ute på oppdrag nå, og regner med å holde på resten av kvelden. Han oppfordrer folk til å ta saken i egne hender for å hindre oversvømmelser der de bor.

— Ser de at det bygger seg opp med vann noen steder, så må folk gå ut og fjerne kvister og lauv selv. Vi har ikke kapasitet til å rekke over alt. De som bor der ser best når det bygger seg opp, sier Tveit.

Han tror ikke det er lett å unngå slike oversvømmelser som i dag.

— Sånn er det om høsten. Det er mye lauv på bakken, og når det konmmer så mye regn, blir det bare slik, sier han.

Også politiet har nok å gjøre med regnværet.

— Vi har småbåter med problemer og vann i veien flere steder, sier operasjonsleder Ove Austenaa ved Agder politidistrikt.