Godt brukt: Ja, den er godt brukt, men til hva? Brita Fjermedal sitter godt i godstolen på Vågsbygd hovedbibliotek under Gjenbruksfestivalen. Bill Nilssen og Olav Stenbro har tatt plass i noe gammelt og nytt til venstre. Foto: Anne Smith Lorentz
Utviklet: Først var det planer om et boksalg, så ble det så mange ideer at det ble en festival. Caroline Louise Gabrielsen, barnebibliotekar, er en av initiativtakerne. Foto: Anne Smith Lorentz
Stilig: Nina Stenbro har tatt plass i en retrosofa. Foto: Anne Smith Lorentz
Fiffig: Bøker kan brukes til så mangt. Som for eksempel å lage slike blomster som kan stå til pynt. Foto: Anne Smith Lorentz
60-talls: Alle møblene på utstillingen under Gjenbruksfestivalen er på lån fra Shalam. Foto: Anne Smith Lorentz

KRISTIANSAND: — Jeg sitter veldig godt, skulle nesten hatt en selv. Det må være en gammel tannlegestol eller noe, sier Brita Fjermedal. Hun har tatt plass i det mest oppsiktsvekkende møblementet under utstillingen på Vågsbygd biblioteks Gjenbruksfestival. Alle møblene er på lån fra Shalam i de to ukene festivalen varer. Men hva det er Fjermedal sitter i, er ikke helt klart, selv ikke for festivalledelsen.

— Det er en tannlegeaktig stol. Frisør eller barberstol, kanskje? Caroline Louise Gabrielsen forteller at stolen har fått stor oppmerksomhet. For mange har den virket for skremmende til å sitte i. Kanskje er det dem med tannlegeskrekk?

Suksess

Men nok om stolen. Gjenbruksfestivalen er så mye mer enn den.

Festivalen ble nettopp en festival etter mange ideer som utviklet seg til å bli et toukers langt opplegg med flere arrangementer. Flere lokale, nevenyttige mennesker har kommet og holdt kurs og forelesninger for interesserte i alle aldere. Til lørdag er det slutt, i alle fall for i år.

— Det har vært mye interesse rundt det. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger. Det hadde vært kult om det ble en årlig hendelse, sier Gabrielsen. Hun erkjenner at det er en god del Ikea hjemme hos henne, til tross for at hun er opptatt av at ting ikke må bli kastet før det er brukt opp.

Tilbake i tid

— Går det an å sitte i denne sofaen? Brit Stenbro er kommet for å høre Kathrine Gregersen snakke om gjenbruk og hennes bok Brukt på nytt. Hun tar plass i sofaen som både lukter og ser ut som den i alle fall er 50 år.

— Denne var helt super. Det må ha vært i ungdomstiden jeg sist så en sånn en, sier hun. Selv drar hun rundt på loppemarkeder og finner saker og ting hun kan bruke på nytt. Ingen dum hobby. Kanskje du kan bruke denne avisa om igjen?