KRISTIANSAND: Det var den 48 år gamle innbruddstyven fra Vennesla som selv fortalte historien i retten mandag. Han er tiltalt for langt over 30 boliginnbrudd i Vennesla, Songdalen, Evje og Hornnes og Birkenes. I retten tilstod han stort sett alt.

Historien fra Evje, da han ble overrasket av hunden, førte til at aktørene i retten trakk på smilebåndet. – Jeg regnet med at hvis jeg tok på en joggebukse, og hunden gjenkjente lukta av de som bodde i huset, ville bikkja roe seg ned. Og det gjorde hunden, sa mannen.

I tingretten fortalte mannen at han stort sett oppsøkte hus som var mørklagt. Vinduer eller dører ble brutt opp, men han gjorde det så skånsomt som mulig. Derfor gikk det i noen tilfeller flere dager før innbruddstyveriene ble oppdaget. – Jeg la vekt på at jeg ikke skulle rote til. Stort sett gikk jeg på soverommene og på badet for å finne verdisakene, fortalte den tiltalte.

Alarm

— Men hva hvis det var alarmskilt? Spørsmålet kom fra tingrettsdommer Knut Otterbech.

— Da gikk jeg forbi.

Dommeren: - Ja, det viser vel at det kan være lurt å ha alarm.

— Eller klebemerker på vinduer og dører, bemerket advokat Svein Kjetil Stallemo, forsvareren til 48-åringen med tanke på at det kanskje er en del som mangler alarm, men har merket huset.

Da dommer Otterbech ville ha svar på hvorfor den tiltalte gikk fra hus til hus, brøt opp vinduer eller dører, og rappet med seg penger, sølvtøy, smykker, alkohol og andre verdisaker, var tiltalte åpoenhjertig.

— Jeg har to manier. Det ene er kleptomani og det andre er samlemani. Men nå er jeg kommer under behandling. Jeg kan ikke ha det slik fremover at jeg skal stjele slik fra andre, fortalte mannen i tingretten.

Mørklagte hus

I de fleste tilfellene har den tiltalte bare kjørt på måfå for å finne «ledige» hus som var mørklagt. I andre tlfeller, da det ble stjålet snøfresere, var han sammen med en kompis som ut fra jobben hadde kartlagt hvor det var snøfresere parkert. Disse snøfreserne hadde tidvis en verdi på opp til 20.000 kroner. Kompisen solgte alle via nettet for cirka 10.000 kroener.

Aktor, politiadvokat Pedersen Hille: - Da gjorde kjøperne et kupp?

Tiltalte: - Ja, men for å få solgt snøfreserne måtte prisen være slik, fortalte tiltalte.

Kristiansand tingrett hadde avsatt fem dager til behandlingen av straffesaken. Tilståelsen førte til at samtlige 44 vitner er frafalt, og saken avsluttes tirsdag. Tiltaltes erkjennelse vil også gi strafferabatt.