KRISTIANSAND: – Da jeg fikk høre at beløpet på sjekken var 192.000 og ikke 132.000, og at sjekken var tysk, men sendt ifra Nigeria, skjønte jeg at det var noe som ikke stemte. Kjøperen påsto at beløpet var frakt av bilen, sier Von Zernichow.

Til slutt kunne den tyske banken bekrefte at sjekken var falsk.

Episoden skjedde tidligere i år, da skulle han selge bilen sin til en mann som oppga at han bodde i Drammen, men var hjemme i Nigeria nå. De hadde kun kontakt på e-post, og Von Zernichow trodde ikke det kom til å bli noe av handelen.

– Jeg hadde egentlig ikke regnet med at han kom til å kjøpe, men han hadde jo fått adressen min, så han sa at han ville sende over pengene. Jeg tenkte ikke mer over det, før min samboer ringte og fortalte at det lå en sjekk i postkassen, sier Von Zernichow.

FALSK: Her er den falske sjekken Erik Zernichow fikk fra Nigeria. FOTO: TORSTEIN ØEN Foto: Torstein Øen

Banken

Sjekken fikk han samboeren til å levere inn i banken, siden han selv var på jobb på sjøen. Banken kunne ikke se noe galt med sjekken og sendte den videre til banken sjekken kom ifra.

– Vi sender alltid sjekkene tilbake til banken som har skrevet den ut. Dette er for å gardere oss mot svindel. Sjekksvindlerne er utrolig profesjonelle, og det er sjekkene deres også, forteller kunderådgiver i Sparebanken Pluss, Jahn Frode Hanssen.

Han sier videre at de alltid oppfordrer kundene til å vente med å overlevere varer som er solgt til utlandet, før sjekkene er kontrollert.

– I bankene har vi opplevd forsøk på svindel, og vi er ikke ukjent med at forsøkene kommer fra Nigeria, forteller Hanssen videre.

Banken vil generelt råde folk til å være skeptiske når folk betaler med sjekk. Da bør sjekken være forhåndsbetaling, og du bør vente med å levere varen til banken har bekreftet sjekken. Det forekommer ofte at folk sender over for mye og ber om å få tilbakebetalt litt, dette bør du ikke gå med på. Videre anbefaler de at kundene heller benytter seg av bankoverføring.

Slapp unna

Von Zernichow slapp unna med skrekken. Han fulgte bankens oppfordring og leverte ikke ut bilen før sjekken var undersøkt av banken i Tyskland.

– Jeg informerte heldigvis banken min tidlig om hvor sjekken kom ifra, de var tidlig ute med å fraråde meg å overlevere bilen. Bilen skulle for øvrig sendes til Nigeria, forteller Von Zernichow. Samtidig oppfordrer han andre i lignende situasjoner til å være på vakt og ta seg tid til å sjekke.

– Spesielt når folk fra andre land er interessert i å kjøpe bil her i Norge, da bør det varsellampene tennes, avslutter Von Zernichow.