GRATULERER: Varaordfører i Kristiansand kommune, Jørgen Kristiansen (KrF), overrekker et diplom og en blomsterbukett til de nybakte foreldrene Monica Eikeland (31) og Guttorm Finsland (33). Foto: Kjartan Bjelland
SJARMERT: Varaordfører i Kristiansand kommune, Jørgen Kristiansen (KrF), er tydelig sjarmert av den nyfødte Kristiansanderen. I bakgrunnen står de stolte foreldrene Monica Eikeland (31) og Guttorm Finsland (33). Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Det var en stor overraskelse å få vite at hun var nummer 85.000. Vi fikk jo ikke beskjeden før etter at hun var født. Men dette må vi jo bare være glade for, det er stas å få litt ekstra oppmerksomhet, smiler Monica Eikeland (31) og Guttorm Finsland (33) fra Odderhei, som nettopp har blitt trebarnsforeldre.

Den lille jenta er ikke mer enn 11 timer gammel. Hun sover tungt og er helt uvitende om oppstyret rundt henne. Natt til mandag ble nemlig innbygger nummer 85.000 født i Kristiansand, og det ønsket kommunen å gjøre ekstra stas på.

Viktig med vekst

— Innbygger nummer 85.000 markerer at Kristiansand kommune er en kommune i vekst. Befolkningsvekst er viktig for å skape god økonomi, flere arbeidsplasser, og det er viktig innenfor den akademiske sektoren, mener varaordfører i Kristiansand kommune, Jørgen Kristiansen (KrF).

— Og så er det jo artig at nummer 85.000 ble ei jente, i år som det er stemmerettsjubileum, smiler han.

Kristiansen har tatt turen til Kristiansand sykehus for å overlevere blomster, et innrammet diplom og en pengegave på 8500 kroner til de nybakte foreldrene. Han har også med seg en kake til jordmødrene som takk for innsatsen ved alle fødsler på sykehuset.

Snart storby

— Vi har hatt jevnlig kontakt med Statistisk sentralbyrå, og de har kalkulert seg fram til at innbygger nummer 85.000 ville bli født natt til mandag. Om ni-ti år vil nummer 100.000 være her. Da vil Kristiansand bli definert som en storby, og vi vil få tildelt storbymidler. Det tilsvarer en økonomisk forskjell på 30 millioner kroner i året. 85.000 innbyggere er derfor en viktig milepæl på vei mot 100.000, sier Kristiansen.

GRATULERER: Varaordfører i Kristiansand kommune, Jørgen Kristiansen (KrF), overrekker et diplom og en blomsterbukett til de nybakte foreldrene Monica Eikeland (31) og Guttorm Finsland (33). Foto: Kjartan Bjelland

Han forteller at Vest-Agder er et av tre fylker i Norge med fødselsrate på over 2,0. De andre fylkene er Rogaland og Sogn og Fjordane. Kristiansen er fornøyd med utviklingen i et land der befolkningen stadig blir eldre.— Jeg tror grunnen til at det fødes mange barn her er fordi Kristiansand er en attraktiv kommune å bo i. Samtidig er det nok tradisjon at det fødes mange barn her. Vi ønsker å være barnas by, med gode oppvekstvilkår. En by som er god å vokse opp i er god for alle, mener Kristiansen.

Lys fremtid

Monica Eikeland og Guttorm Finsland har to døtre fra før, og forteller at de ennå ikke har valgt noe navn til den nyfødte lillesøsteren. De ser lyst på fremtiden til datteren.

— Med denne starten må den jo bli fantastisk, ler pappa Guttorm Finsland.

Foreldrene vurderer å sette inn pengegaven på en sparekonto til datteren. De skryter av sykehuset som de mener har tatt godt vare på dem.

— Jordmødrene ved sykehuset fortjener all kake de kan få. Alle våre tre barn er født ved dette sykehuset, og vi har fått fantastisk behandling hver gang. De to eldste går nå i barnehagen, og så langt virker Kristiansand som en god by for barn å vokse opp i, smiler Monica Eikeland.