VENNESLA: — Jeg får ganske mange slike tilbakemeldinger. Det skjer ofte etter at jeg har vært ute i media i forbindelse med en kontroversiell sak. Da kan det komme fem-seks e-poster, sier Celina Hagen, leder i Vennesla KrF.

— Hva står det i meldingene?

KROPPSKARAKTERISTIKK: Denne e-posten fikk Celina Hagen torsdag. Etterpå la hun den ut på Twitter og Facebook, for å synliggjøre hva slags tilbakemeldinger hun får.

— Det dreier seg ofte om kropp og utseende, aldri om sak. Jeg skulle ønske at de heller kommenterte mine politiske standpunkter, sier Hagen.I meldingen som dukket opp i innboksen tirsdag sto det følgende:

"KrF tror de vet alt om familier. Bare synd at din kropp ikke vil tåle å føde en barn. Du vinner nok uansett stemmer på å være sexy og deilig. Jenter liksom, de burde ikke holde på med en risikosport som politikk, er mer for menn det."

Uakseptabelt

Meldingen videreformidlet Hagen til sine venner på Facebook og de som følger henne på Twitter.

— Jeg la den ut for å vise at jeg ikke tar slike meldinger seriøst. Samtidig er slike meldinger uakseptable og det er ikke riktig at vi skal finne oss i det. Dessverre er det vanskelig å hindre, men da er det viktig å synliggjøre hvordan det faktisk er, sier Hagen.

— Tror du menn får mange slike meldinger?

— Jeg har mine tvil. Når menn hever stemmen sin er de engasjerte. Hvis kvinner gjør det samme, er de bare sutrete, sier Hagen.

Hun tror den grove sjikanen kan føre til at mange kvinner ikke engasjerer seg. Selv lar hun seg ikke skremme.

— Mitt engasjement blir bare sterkere. Slike meldinger gjør at jeg blir mer aktiv, for å vise at unge kvinner vil opp og fram, sier Hagen.

Med i vurderingen

Kristin Øygarden (32) sier at hun vurderte om hun ville orke hetsen før hun sa ja til å stille som stortingskandidat for Agder Venstre.

ALVORLIG: Kristin Øygarden (32) i Agder Venstre har ikke opplevd hets, men er ikke i tvil om at kvinner blir utsatt for langt grovere karakteristikker enn menn. Foto: Roald Ankersen

— Det var en faktor som var med i vurderingen, sier Øygarden.Den grove hetsen hun ventet ville komme har imidlertid uteblitt.

— Jeg har ikke opplevd noe slikt selv. Samtidig har jeg tatt et bevisst valg om å holde meg unna kommentarfeltene på nett, så det er mulig det har kommet ting jeg ikke har sett. Mitt råd er å skape et filter, sier Øygarden.

Hun roser likevel Hagen for å synliggjøre problemet.

— Det er fint at hun gjør det. De fortjener å bli hengt ut. Samtidig tenker jeg at idiotien er så fullkommen at det å krangle med disse tullebukkene kan være bortkastet tid, sier Øygarden.

"Dum" og "PR-kåt"

Hun er ikke i tvil om kvinner er mer utsatt enn menn.

— Kritikken mot menn er ikke så seksuelt ladet og så fullstendig avskåret fra tema. Det er kjempealvorlig dersom terskelen for å uttale seg blir høyere for kvinner fordi de blir bombet med dritt, sier Øygarden.

HETSET: Jannike Arnesen (22) i Kristiansand Ap får ved jevne mellomrom svært personlig kritikk tilsendt på e-post, men ikke i nærheten av hetsen Hagen har opplevd. Foto: Tore-Andre Baardsen

Ap-politiker og bystyrerepresentant Jannike Arnesen (22) lar seg ikke påvirke av hetsen hun har blitt utsatt for.— Det er heller en motivasjon. Hets vil alltid finnes på nett, men her er det viktig at avisene tar redaksjonelt ansvar, sier Arnesen, som ikke har fått kommentarer som har dreid seg om kropp og utseende.

— Men jeg har blitt kalt "dumme jente", "PR-kåt" og "hjernevaska Ap-politiker", sier Arnesen.

- Har tatt for seg alle ulike kroppsdeler

— Jeg synes det er veldig bra at hun går ut og drøfter dette høyt. Det kan kanskje føre til at den som sitter foran tastaturet tenker seg om en gang til før han trykker på send. Jeg heier på Celina, sier Mette Gundersen (41).

PROBLEM: Mette Gundersen (Ap) har fått kommentarer i alle varianter. Foto: Tore-André Baardsen

Den profilerte Ap-politikeren har selv opplevd å bli sjikanert etter sine opptredener i media.— Jeg tror jeg har fått kommentarer i alle slags varianter, både positive og negative. De negative har tatt for seg alle ulike kroppsdeler, både hvordan de ser ut og hva som befinner seg inne i dem, sier Mette Gundersen.

Hun tror ikke at kritikken har blitt veldig mye verre de siste årene, men er ikke i tvil om at det er et problem.

— Frykter du for rekrutteringen av kvinner til politikken?

— Som politiker må du eksponere deg, så kritiske tilbakemeldinger er jo et generelt problem for rekrutteringen. Men det er godt mulig at det er et større problem for kvinner enn for menn, sier Gundersen.

- Får sjelden usaklig kritikk

Stortingspolitiker Kjell Ingolf Ropstad (28) sier at han aldri har fått tilbakemeldinger som ligner på den partikollegaen har fått.

SAKLIG: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) får nesten aldri usaklige meldinger. Foto: Sondre Steen Holvik

— Heldigvis ikke. Hvis jeg har uttalt meg om kontroversielle saker, som sexkjøpsloven, kan jeg få usaklig kritikk om kristendommen og mitt konservative standpunkt. Men jeg får ikke mange slike meldinger, og de er så og si nesten aldri usaklige, sier Ropstad.Han synes det er trist at unge kvinner som Hagen blir utsatt for grove karakteristikker og hets.

— De som skriver slike e-poster burde tenke på hva de gjør. Jeg håper at Celina og andre kvinner som får slike meldinger ikke tar det til seg, sier Ropstad.

- Aldri opplevd kommentarer om utseende

— Tilbakemeldingene jeg har fått går mye på sak. Jeg har aldri opplevd å få kommentarer om utseende eller adferd, verken positive eller negative, sier ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn (H).

POSITIVE: Arvid Grundekjøn (H) får flest positive meldinger. Foto: Tore Andre Baardsen

Han forteller at de fleste meldingene han får er positive.— Det hender jeg får beskjed om "der fikk du satt en sak i riktig lys" eller "den satt", sier Grundekjøn.

- Har blitt tilgjengelig for krenkelser daglig

— Nettets inntog har nok gjort det lettere å formidle denne typen hets. Du har blitt tilgjengelig for krenkelser daglig fordi du har telefonen med deg, sier valgforsker Jon P. Knudsen til Fædrelandsvennen.

Hetsen av kvinnelige politikere var nok likevel verre før, mener Knudsen.

— Jeg tror nok det var verre for de kvinnelige politikerne som representerte gjennombruddet i 1960- og 1970-årene. De måtte tåle ganske mye. For kvinner har kritikken alltid gått på kjønn. Det er nok et stort problem, men det er vanskelig å si at det er blitt større, sier Knudsen.

— Er det grunn til å frykte for rekrutteringen?

— De siste 10-15 årene har det generelt vært vanskelig å rekruttere folk til politikken. Det handler nok mye om at vi lever i et samfunn med veldig mange muligheter, sier Knudsen.

Han tror den økte oppmerksomheten rundt hets også kan ha en positiv side.

— Det har nok blitt en kultur for å ta opp slike ting. Da utvikler vi den grensesettingen vi må, sier Knudsen.