AGDER: — Normalt svømmer vi i snegler her ute. I år har vi nesten ikke sett noen, sier gartner Pål Skarpeid ved Randesund Planteskole i Kristiansand.

På denne tiden i fjor kunne de ansatte plukke rundt 250 brunskogsnegler i løpet av en morgen. Etter en hard vinter er situasjonen dramatisk endret.

— Telen lå veldig lenge i vinter. Det er nok hovedgrunnen til at det er færre, sier Skarpeid.

- Kolossal reduksjon

Jan Steinli ved Steinlis Hagesenter i Grimstad bekrefter inntrykket.

— Reduksjonen er kolossal. Vi merker også at interessen for sneglemidler er langt mindre, noe som tyder på at situasjonen er den samme ellers i Grimstad, sier Steinli.

Forsker Erling Fløistad hos Bioforsk Plantehelse tror den harde vinteren har tatt knekken på mange brunskogsnegler, men at det er vanskelig å slå fast om bestanden har blitt redusert.

— Vi gjennomfører ikke årlige tellinger, så det er vanskelig å si noe sikkert. Det er færre noen steder, men det er store lokale variasjoner. Rundt Oslofjorden har vinteren tatt knekken på mange. Her lå det et islokk i vinter som førte til mangel på oksygen langs bakken, noe som igjen fører til at det dannes smørsyre. En god del snegler ble nok kvalt og forgiftet på grunn av dette, sier Fløistad.

Sprer seg ennå

Ifølge Fløistad vil fuktigere vær avsløre hvor stor reduksjonen har vært.

— Når det er varmt og tørt som nå kryper sneglene ned i sprekker i bakken og gjemmer seg, sier Fløistad.

Brunskogsneglen, som også kalles Iberiaskogsnegl eller "mordersnegl", kom til Norge i 1988. Siden da har den spredt seg over store deler av landet, til fortvilelse for hageeiere som får plantene sine ødelagt. I 2008 erklærte landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen krig mot sneglen.

— Den sprer seg fremdeles til områder hvor den ikke har vært før. Så foreløpig er det ingen grunn til å være mindre forsiktig, heller tvert imot, sier Fløistad.