KRISTIANSAND: — Jeg var temmelig sjokkert. Min kompis var skikkelig redd etter at han hadde avfyrt skuddet ved et uhell. Jeg tenkte først at vi måtte få ut kula fordi han som var skutt i armen i leiligheten på Lund hadde det så vondt. Jeg tok en kjøkkenkniv og desinfiserte den med konjakk før jeg skar et to til tre centimeter kutt i armen. Samtidig ropte jeg om å få en pinsett. Jeg er ikke sikker på om pinsetten ble renset i konjakk, eller om jeg helte konjakk i såret. Etter hvert fikk vi ut to deler av kula og la de i et glass. Han som var skutt var glad for det vi hadde gjort, og jeg knyttet et tau rundt armen hans for å stoppe blødningen.

Første forklaring

FORSVAREREN: Advokat Abdelilah Saeme er forsvarer for den tiltalte 25-åringen. Foto: Hallgeir Oftedal

25-åringen forklarte seg i Kristiansand tingrett tirsdag for første gang om skudddramaet i leiligheten på Lund 27. september i fjor, da en 29-åring ble alvorlig såret av et skudd i albuen.— Jeg har avslått å la meg avhøre av politiet etter råd fra min advokat, forklarte 25-åringen i retten i går. Den tiltalte har skiftet advokat underveis. Fra mars måned i år har han brukt advokat Abdelilah Saeme.

Aktor, statsadvokat Kile: - Men hvorfor har du nektet å forklare deg når du her i retten forteller en historie som angivelig ikke medfører noen konsekvenser for deg?

— Han som ble skutt, og han som dessverre utløste skuddet ved et uhell, er begge kamerater av meg. Det var vanskelig å forholde seg til situasjonen, så jeg hørte på hva advokaten ba meg om, sa den tiltalte 25-åringen.

Han er tiltalt, sammen med en 27-åring, for frihetsberøvelse, for skuddet som ble utløst, for vold og tortur i flere timer i leiligheten på Lund. Begge nekter.

Fem våpen

I kjølvannet av skyteepisoden, som politiet først ble kjent med seks uker senere, er det beslaglagt fem våpen hos de to tiltalte. To hos 27-åringen.

Aktor: - Hvor har du fått disse våpnene fra?

Tiltalte: - Det vil jeg ikke svare på.

27-åringen hadde en revolver og en pistol. 25-åringen hadde tre våpen.

Våpenfunn var jackpot

— En pistol ble kjøpt i Oslo. Revolveren og rifla kom jeg over ved en tilfeldighet. Jeg er godt kjent på Slettheia, og hørte at en del garasjer skulle ryddes og jevnes med jorden. Så jeg tok en tur i området, og da kom jeg tilfeldig over de to våpnene. Jeg visste jo at våpnene var ulovlige. Men det var på en måte jackpot for meg å finne de, fortalte 25-åringen, som erkjente at han var meget våpenglad og våpeninteressert.

Politiet beslagla også flere hundre skudd etter pågripelsen av de to.

I retten står forklaringen fra den fornærmede 29-åringen steilt mot den oppfatning de to tiltalte har av hva som skjedde i leiligheten på Lund i september i fjor. For retten blir det et spørsmål om hvem som er mest troverdig. Mannen som sier han ble skutt og torturert, eller de to tiltalte som sier at samværet i leiligheten var en hyggelig kameratprat som endte med det fatale skuddet, utløst ved et uhell.