DAMASKUS: — Det var nokså nærme, for jeg kjente trykket fra eksplosjonen, og følte at trykkbølgen flyttet på bilen, sier Jørgen Lohne til Fædrelandsvennen.

Seks syriske soldater ble skadet, da den antatte veibomben gikk av ved 10.20 norsk tid onsdag, på vei fra hovedstaden Damaskus til Deraa.

I konvoien med FN-observatører var også den norske generalen Robert Mood med. Han leder FN-observatørene.

Reporteren Jørgen Lohne var ifølge sjåføren hans i den siste bilen som passerte i konvoien, før bomben eksploderte. Her er Lohnes egen reportasje for Aftenposten.

Støvsky

— Vi stoppet litt etterpå, for å fotografere den voldsomme støvskyen. Så kjørte vi videre inn til Deerha by. Dit kom også lastebilen, som var skadd i eksplosjonen. Frontruten var tydelig sprukket opp og ødelagt. Sjåføren hadde lettere skader. Tre av dem hadde større skader, forteller Lohne.

Han reiste Syria forrige torsdag kveld, og kom onsdag kveld hjem igjen til Amman, hvor han bor med familien.— Pressevisumet løp ut, så jeg kunne ikke være der lenger, sier Lohne.

- Nokså forskrekket

Turen var hans andre offisielle visitt med pressevisum til Syria i år, den første var i januar.

— Jeg ble nokså forskrekket, men etterpå hadde jeg ikke noen opplevelse av å befinne meg i en situasjon som var farlig for meg personlig. Men nå for tiden er det forbundet med en viss risiko å ferdes nesten over alt i Syria, sier Lohne.

Konvoien var på vi til Deera by, hvor opprøret mot Assad-regjeringen startet.

— Vi hadde dratt fra FN-kontorene i Damaskus, hvor observatørene holder til. I selve byen Deera skal det være ganske rolig nå. Men i de mange landsbyene i fylket Deerha, har man stadig konfrontasjoner, forteller Lohne.

Lohne har arbeidet i Aftenposten i 24 år, og vært korrespondent i Midtøsten i snart tre år.