KRISTIANSAND: — Det er en litt spesiell dag i dag, både fordi det er frigjøringsdagen og veterandagen, sier Jørn Kildedal, saluttkommandør ved Odderøya saluttbatteri, til Fædrelandsvennen.

Nøyaktig klokka 12.00 ble det fyrt av 21 skudd fra kanonene på Odderøya.

Mistet nevøen

For Kristen Lian, som er medlem av saluttbatteriet på Odderøya og som deltok under salutteringen, var det en ekstra spesiell dag.

Han er onkelen til Christian Lian fra Kristiansand, som i dag blir tildelt Krigsmedaljen med én stjerne post mortem under veterandagen. Christian Lian var en av fire norske soldater som døde av en veibombe i Afghanistan i 2010.

FYRTE AV 21 SKUDD: Jørn Kildedal (til venstre), saluttkommandør ved Odderøya saluttbatteri, og Kristen Lian, medlem av Odderøya saluttbatteri. Kristian Lian er onkelen til Christian Lian, som ble drept av en veibombe i Afghanistan i 2010, og som i dag blir hedret med Krigsmedaljen med én stjerne post mortem. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det er en spesiell dag, særlig for oss i den nærmeste familien. Det var en del slektningen som møtte opp under salutteringen i dag, forteller Kristen Lian.

Godt likt

— Jeg har stor respekt for innsatsen Christian gjorde i Afghanistan, og han var klar over at han deltok i et risikofylt oppdrag. Det var forferdelig tragisk at han døde. Christian var godt likt, kjent for god og lun humor, sier Lian.

Skryter av ildsjeler

Også ordfører Arvid Grundekjøn (H) deltok under salutteringen.

— Det var en veldig fin markering. Det viktig å minnes frigjøringsdagen og veterandagen. Det er flott at det finnes ildsjeler som er engasjert i å holde liv i det forsvarsrelaterte miljøet, påpeker Grundekjøn.