KRISTIANSAND: — Summene som verserte i bystyret var ikke nødvendigvis feil hver for seg, men alternativene kan jo sette sammen på alle mulige måter, slik at man får et utall av summer, sier Siv Wiken, daglig leder for Agder Kollektivtrafikk (AKT).

Håndsrekning

Bystyret i Kristiansand vedtok onsdag kveld å bevilge 240.000 kroner ekstra til båtruten mellom Randesund og Randøyene, til tross for at de poengterte at det er en fylkeskommunal oppgave. Dette var ikke godt nok for øyboerne som har fått sitt rutetilbud kraftig redusert fra september i fjor. Nå er det kun skoleruta som kan ta dem frem og tilbake til fastlandet. På kveldstid og i helger er det ingen tilbud.

Med kommunens håndsrekning vil det være mulig å ha en ekstra båt om morgenen og en ekstra før klokken 18.00 på kvelden.

Krevde ny behandling

Da politikerne diskuterte saken verserte tall fra 600.000 kroner til 2 millioner for å gi et tilfredsstillende tilbud. Politikerne og rådmannen regnet på 12 måneders transport, mens beboerne mener de kun trenger offentlig transport utenom skoleruta sju måneder i året.

— På sommeren klarer vi oss selv, men på vinteren er det altfor farlig med småbåter, sa artist Rune Andersen.

Han og flere naboer krevde ny behandling, og mye tyder nå på at de får det.

— Både kommunen og beboere har henvendt seg til oss for at vi skal regne på ulike alternativer. Først skal vi få høre eksakt fra beboerne hva slags tilbud de ber om, sier Siv Wiken. Hun regner med at de vil ha ulike alternativer klare tidlig neste uke.

Til fylkesstyret

Saken blir også tatt opp i fylkesstyret. Det sørger Vidar Kleppe (Dem) for. Etter gårsdagens bystyredebatt tar han det for gitt at fylkestinget vil bevilge det som trengs for å sikre båtskyssen på Randøya.

— Kronargumentet til flere partier i går var at båtskyssen til Randøya var en fylkeskommunal oppgave. Da går jeg ut fra at politikere fra de samme partiene i fylkestinget sørger for å bevilge det som trengs, sier Kleppe til Fædrelandsvennen.

Han ble onsdag nedstemt da han foreslo for bystyret at Kristiansand kommune skulle bevilge de nødvendige midlene. Nå har han meldt inn en interpellasjon til fylkesordføreren, og spør om han ønsker å bevilge de nødvendige midlene. Fylkesordfører Terje Damman (H) svarte ikke på Fædrelandsvennens henvendelser torsdag.

Refser politikere

Randøya-beboer og artist Rune Andersen var svært oppbrakt etter bystyret. Han viste fingeren, skjelte ut politikere og kalte hele bystyret en farse. Senere har han moderert seg.

— Jeg beklager at jeg viste fingeren. Det skulle jeg ikke ha gjort. Jeg kunne også ha spart meg for å kalle dem rauhål. Det er å gå ned på et nivå som jeg ikke ønsker å være på, sier Rune Andersen til Fædrelandsvennen. Likevel holder han fast på kritikken.

— Det er ikke rart at det kommer merkelige vedtak når politikerne er mer opptatt av Facebook under behandlingen av en sak som har stor betydning for byens befolkning. Jeg trodde nesten ikke det jeg så. Jeg tenker at parodien i små glimt tangerer virkeligheten, sier Andersen.