KRISTIANSAND: 18 av boligene blir leiligheter i en tre etasjer høy blokk – for øvrig den første i bygda med drøyt 2000 innbyggere.

— Når godt voksne flytter i leilighet frigjøres eneboliger for småbarnsfamilier, som dermed blir boende i bygda. I stedet for at alt sentraliseres til Strai, opprettholdes Mosby som bydel. Dette sikrer bygda mot forfall og frafall, uttaler bystyrets fremste "Mosby-politiker", Hans Petter Horve fra Miljøpartiet de Grønne.

Agderbygg AS inngikk i 2007 avtale med grunneier om å utvikle et nytt boligområde på Håmoen, som har fungert som sandtak de siste 60 årene.

Mangler leiligheter

De håper resten av sanden er borte i løpet av neste år, slik at byggingen kan starte. Blant annet har parkvesenet bestilt store mengder for den nye kirkegården ved Voie kirke.

I DAG: Slik ser Håmoen ut i dag, med bedehuset til høyre i bildet. Foto: AGDERBYGG

På 1950-tallet ble området rundt Mosby stasjon og skolen bebygd med boliger. Siden 70-tallet har det meste av boligbyggingen i den tradisjonelle industribygda skjedd i heiene rundt sentrum – på Høietun og Lillefjell.

— Vi tenkte vi skulle se om vi kunne blåse litt liv i Mosby, forteller eiendomsutvikler Svein Engedal i Agderbygg.

Han mener det finnes mange aldrende boligeiere som kan tenke seg å bli boende i bydelen, men da i en mer lettstelt bolig.

— De ønsker å selge eneboligen og flytte i leilighet, men har ikke hatt noe alternativ, påpeker han.

Ferdig utgravd p-kjeller

I den nye kommuneplanen er Håmoen planlagt som boligområde. Det er også avgjort at barneskolen på Mosby består. Man håper reguleringsprosessen er i mål innen et år, slik at byggingen kan starte høsten neste år.

Tomta er blant de mer ukompliserte å utvikle, ettersom parkeringskjelleren langt på vei er ferdig utgravd. Dynamitt blir neppe nødvendig.

Agderbygg har hatt flere møter med naboer og velforeninger på Mosby, som skal være positive til det nye boligområdet. De ser fram til at sandtaket fjernes, da det er estetisk skjemmende og til sjenanse med sandflukt til boliger og skolen like ved.

Utbyggingen sikrer også et større friområde ned mot Høiebekken.