KRISTIANSAND/ARENDAL: Gude har tidligere kunnet avsløre at antallet reoperasjoner av tarmkreftpasienter i Arendal var lavere enn først antatt etter å ha gjennomgått tallene. Antallet ble nedjustert fra rundt 33 prosent til 19,6 prosent.

Torsdag ble den fulle rapporten fra kirurgen, som er medisinskfaglig rådgiver ved Bærum sykehus, lagt fram. Der er også 2010-tallene for reoperasjoner ved Arendal inkludert, tidligere har kun 2011 og 2012 vært med, noe som gjør at det totale antallet for de siste tre årene nå er nedjustert til 16, 8 prosent ved sykehuset. Tallet for Kristiansand er 4,9 prosent.

Rapporten omtaler også dødelighet innen 30 dager ved de to sykehusene i forbindelse med tarmkreftoperasjon. Ved Arendal døde tre pasienter i 2010, to i 2011 og én i 2012. Det siste tilfellet skyldtes en sårruptur, det vil si at et sår åpnet seg.Ved Kristiansand finnes det kun tall for 2011 og 2012, der døde én pasient døde i 2011, én i 2012. I ett av tilfellene ble pasienten reoperert på grunn av tarmslyng.

Funnet er omtrent likt med det man antok før Gude gikk i gang med granskningen, at dødeligheten var tilnærmet lik ved de to sykehusene. Per Engstrand, fagdirektør ved SSHF, konkluderer nå med at dette viser at reoperasjoner ikke fører til økt dødelighet.

– Tallene tyder ikke på at antallet reoperasjoner bidrar til økt dødelighet. Men det fører derimot til en betydelig plage for pasientene, sier Engstrand til Agderposten.

Like fullt understreker Gude at det er alvorlig at Arendal har et mye høyere antall reoperasjoner enn landsgjennomsnittet og Kristiansand.

«Forskjellen er av en slik karakter at det umiddelbart bør iverksettes tiltak for å tilby alle pasienter innen Sykehuset Sørlandet HF behandling av best mulig kvalitet», skriver han i rapporten.