KRISTIANSAND: Oppvekstsektoren ser ut til å gå mot et underskudd på 8,1 millioner kroner, mens helse— og sosial styrer mot 9 millioner i minus. Samtidig blir det en millionoverskridelse på teknisk sektor. Innenfor helse- og sosial er det spesielt barnevernet som har høye kostnader.

Bekymret

— Det er bekymringsfullt, men jeg mener det kommer fordi Kristiansand kommune har storbyproblemer som vi ikke får storbymidler til å dekke inn, sier gruppeleder for Høyre i Kristiansand, Hans Otto Lund.

Overskridelsene er ikke dramatiske for en kommune på Kristiansands størrelse, men det står i kontrast til fjoråret der kommunen for første gang opplevde overskudd i alle sektorer – og til sammen hadde et pluss på 81 millioner. Rådmannen finner også grunn til å løfte pekefingeren i sin innledning til tertialrapporten.

— På bakgrunn av skattesvikten, og de negative prognosene fra de største sektorene, vil rådmannen advare mot at det i den politiske behandlingen legges opp til ytterligere kostnadskrevende tiltak, skriver rådmann Tor Sommerseth i rapporten.

Skummel kombinasjon

Politikerne i formannskapet skal behandle rapporten onsdag neste uke. I samme møte skal de også vedta det endelige regnskapet for 2012, et regnskap som viser et netto overskudd på 81 millioner kroner. Likevel kommer det også der en advarsel fra administrasjonen.

De mener dårligere skatteinngang og høy gjeld er en skummel kombinasjon.

" Alle sektorer har i 2012 klart å opparbeide positive disposisjonsfond. Den økonomiske situasjonen for Kristiansand ved utgangen av 2012 er fortsatt svært stram til tross for et akseptabelt resultat i 2012. Bakgrunnen for dette er svikt i skatteinntektene og kommunens svært høye lånegjeld. Økonomien tilsier derfor at det er lite rom for nye driftstiltak og nye investeringer. Fokus fremover bør derfor være på optimal tjenesteproduksjon innenfor reduserte rammer og ikke på utredning av nye tiltak." , står det i årsrapporten.

Mangler storbypenger

Hans Otto Lund sier at helse- og sosialsektoren og oppvekstsektoren ikke har klart å holde samme budsjettdisiplin som i fjor. Likevel svinger han ikke pisken over etatene.

— Mye av dette er lovpålagt, og som kommer fordi vi har storbyproblematikk. Rus, barnevern og psykiatri følger av det, og rammer de svakeste av de svake, sier Lund. Han peker på at Kristiansand mistet rundt 30 millioner kroner i året i storbymidler for fem-seks år siden da regjeringen satte en grense på 100.000 innbyggere. Han mener en ny regjering vil få dette på plass igjen.

— Men dette krever jo bare enda mer budsjettdisiplin. Det er vi nødt til å ha. Vi er nødt til å gjøre som administrasjonen påpeker, og ikke bruke ekstra penger, sier Lund.

— Var det engangstilfelle at alle etatene holdt budsjettet i fjor?

— Nei, det tror jeg ikke. Såpass mye tro har jeg på at de klarer dette, sier Høyre-politikeren.