Ifølge advokat Lise Ilstad, forsvarer for den pågrepne 44-åringen, nekter mannen straffeskyld. Hun legger til at det var flere som er pågrepet i denne saken, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Etterforskningsleder ved Grimstad politistasjon, overbetjent Leif Viken, sier det er tyveri fra flere butikker som er bakgrunnen for pågripelsen.

— En person ble tatt i Grimstad sentrum, da han var etterlyst og begjært pågrepet for tyveri av en del kosmetikkartikler fra steder i Agder. Også andre personer er involvert. Det er politiet i Arendal som styrer saken, forteller Viken.

Foliert innerpose

— Siktede var fører av en bil, hvor det ble beslaglagt totalt 60 gjenstander av samlet ikke ubetydelig verdi fra den nevnte bilen, herunder i hovedsak kosmetikkprodukter for kvinner som sminke, kremer, parfymer og barberblad, hvilket videre må sammenholdes med at gjenstandene ble oppbevart i en trillekoffert i bagasjerommet og en svart søppelsekk bak førersetet, samt at det ble funnet en bærepose med foliert innerpose i bagasjerommet, står det å lese i fengslingskjennelsen. Bæreposen med foliert innerpose er etter rettens vurdering særskilt konstruert for å skjerme alarmmerkede gjenstander slik at innholdet i posen ikke vil slå ut ved passering av alarmdetektoren i butikken, hvilket underbygges av illustrasjonsmappen og rapport angående ransaking av bilen.

Retten har videre vektlagt e-post av 15.12.2013 som indikerer at siktede ifølge rikskrim i Sverige har en dom på to år som nettopp skal være avsonet, og at dette formentlig skal gjelde en type organiserte tyverier, hvilket må sammenholdes med at siktede først under rettsmøtet nektet å opplyse hva dommen gjaldt, men at han deretter mot slutten av rettsmøtet, etter at e-posten var dokumentert av aktor, så forklarte at domfellelsen gjaldt narkotika.

Tatt i Tyskland

Slik retten ser det bærer forklaringene på mange punkter preg av at tiltalte forsøker å tilpasse seg saken etter hvert som han blir konfrontert med bevismateriale, og viser til at forklaringene fremstår som lite forenlige med det øvrige bevisbildet. Grunnvilkåret for fengsling er etter dette oppfylt, og retten finner ikke grunn til å vurdere forholdene i siktelsen nærmere.

— Retten har fått viser til siktedes straffehistorikk, herunder opplysningene som indikerer at han er domfelt for organiserte tyverier i Tyskland, og påpeker at siktede må påregne en ubetinget fengselsstraff dersom han domfelles i tråd med siktelsen, anføres det.

Mannen ble derfor i første omgang fengslet fram til 13. januar 2014 på bakgrunn av faren for at han vil stikke av og unndra seg staff i Norge.

Hvorvidt en kvinne som mannen ble observert med i Grimstad også er aktuell i denne saken, kan ikke Viken svare på.

— Det er jeg usikker på. Politiet i Grimstad pågrep kun en person i bysentrum.