Advokat Gøran Møller Christiansen (til venstre) forsvarer 16-åringen. - Han gruer seg svært til å møte i retten. Jeg personlig synes det er problematisk at saken ender i retten med Kripos på den andre siden, sier Christiansen. Her er han i en annen rettssak sammen med Jon Christian Elden. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

KRISTIANSAND: 25. november møter 16-åringen i Nedre Romerike tingrett tiltalt for medvirkning til grovt skadeverk.

Kristiansanderen er yngstemann i en trio som kalte seg for "Dotnetfuckers". Sammen, og hver for seg, gikk de til såkalt DDOS-angrep mot norske nettsider.

Nettsidene ble stengt

— Noen samler på frimerker, andre driver med DDOS-angrep. Jeg synes navnet "Dotnetfuckers" er ganske dekkende for motivet deres, sier politiadvokat Erik Moestue i Kripos til Fædrelandsvennen.

Han sammenlikner angrepet med tagging, men sier saken er svært alvorlig. Nettsidene ble helt eller delvis stengt for nettbrukerne, slik at eierne ble påført tap og skade.

16-åringen er tiltalt for angrep mot www.blogg.no og www.bloggsoft.no fra mars til mai i fjor.

Tiltalen er mye mer omfattende for en 19-åring fra Gudbrandsdalen og en 20-åring fra Romerike. De rettet skytset mot kjente nettsider som pst.no, norsk-tipping.no, posten.no, dnb.no og itavisen.no.

Kjøpte tjeneste på nett

- Hvorfor de har gjort dette er egentlig uforståelig. Det forklares blant annet med at de synes flere av nettsidene var litt dumme eller at en blogger hadde skrevet noe dumt. Dette er tre unge gutter som i ettertid ikke har forstått konsekvensene av det de har gjort, sier politiadvokat Erik Moestue i Kripos til Dagbladet, som først meldte om tiltalen.

Advokat Gøran Møller Christiansen (til venstre) forsvarer 16-åringen. - Han gruer seg svært til å møte i retten. Jeg personlig synes det er problematisk at saken ender i retten med Kripos på den andre siden, sier Christiansen. Her er han i en annen rettssak sammen med Jon Christian Elden. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Han sier trioen kjøpte en tjeneste på nettet og plottet inn IP-adressen de ville angripe.— Når du angriper én nettleverandør, blir også andre kunder rammet. De ønsket å ramme Itavisen, men det er ikke sikkert de skjønte at også domener som digi.no og kk.no ble rammet, sier Moestue til Fædrelandsvennen.

Har erkjent straffskyld

Advokat Gøran Møller Christiansen forsvarer 16-åringen. Til Fædrelandsvennen sier han at gutten erkjenner straffskyld og beklager det han har gjort. Likevel går forsvareren for frifinnelse i retten.

- Dette er guttestreker bare på internett og neppe straffbart etter dagens lovgivning, sier Christiansen.

Han sier at skal man følge samme argumentasjon som Kripos, vil det også være skadeverk å fylle naboens postkasse full av reklame slik at postmannen ikke får levert brev.

— Påtalemyndigheten mener handlingene rammes av skadeverkloven, som har en strafferamme på seks år. Men dette blir det opp til retten å avgjøre, svarer politiadvokat Erik Moestue.

La ut spor på Twitter

Kripos fikk uventet hjelp av "Dotnetfuckers" selv i etterforskningen.

— De la ut spor på Twitter som bidro til pågripelsene, sier Moestue.

Navnene deres ble også offentliggjort av det kjente internasjonale hackermiljøet "Anonymous", som kalte dem "en guttegjeng med svært lite datakompetanse". Ifølge Moestue var imidlertid trioen identifisert av politiet før de ble hengt ut på nettet.

16-åringens forsvarer sier klienten synes det er svært vanskelig å måtte møte i retten.

— Min klient er mye yngre enn de andre to, og dette er noe han har blitt med på etter kun å ha møtt dem på nettet. Jeg tror heller ikke han har forstått omfanget av det som har skjedd, sier Christiansen.