JUBEL: Tomta for kirkehuset skal sprenges inn i fjellet i bakgrunnen, like over veien som går forbi fra Mandal kirke. Fra venstre: Maria Haven, Elbjørg Eigebrekk, Einar Sørensen, og prost Per Ragnar Haraldstad i Mandal kirke gleder seg. Foto: Martine Haugland

MANDAL: – Dette er svært etterlengtet, så nå jubles det i menigheten, sier prost i Mandal kirke, Per Ragnar Haraldstad.

Etter mye diskusjon, og fire forsøk har bystyret i Mandal godkjent forslaget om Kirkens Hus. Vedtaket ble gjort i slutten av juni. 33 av 32 bystyrerepresentanter stemte for.

– Vi har 11.000 medlemmer i menigheten vår, og en kirke fra 1821. Det trange kirkerommet er ikke optimalt for den hverdagsaktiviteten som har økt så enormt de siste 10 årene, sier Haraldstad.

FASADE: Tegningen viser fasaden av Kirkens Hus, som blir på to etasjer sprengt inn i fjell. Linjen viser fjellet som skal sprenges bort mot sykehuset slik at taket på Kirkens Hus blir flatt. Her har kommunen forbeholdt seg retten til å bygge senere. Foto: Mandal menighetsråd

Det nye bygget blir på 1410 kvadratmeter og bestå av to etasjer. Huset skal ligge et lite steinkast fra Mandal kirke, sprengt inn i fjellet mot sykehuset. Toppen av fjellet sprenges bort, slik at det blir et flatt tak. Menighetens kirkeadministrasjon skal også inn i bygget. Kontordelen vil derfor utgjøre 1/3 av byggets areal.

– Dette er utelukkende positivt, og et voldsomt pluss for menigheten. Det er viktig å ha et kirkehus i nærhet av den opprinnelige kirken, sier menighetsmedlem Einar Sørensen.

– Nå får vi endelig samlet de ansatte, og har plass til både kaffe etter gudstjenester og til trosopplæring, fortsetter Haraldstad.

Innen to år

Siden 70-tallet har menigheten brukt det kommunale lokalet i Store Elvegate 61 som samlingssted for slike aktiviteter.

– Men, det er for trangt, og det er vanskelig for handikappede å benytte seg av det. Alle de andre menighetene i prostiet, fra Lindesnes til Kristiansand har et eget kirkehus. Det er derfor på høy tid at Mandal som hovedsete får dette nå, fortsetter prosten.

JUBEL: Tomta for kirkehuset skal sprenges inn i fjellet i bakgrunnen, like over veien som går forbi fra Mandal kirke. Fra venstre: Maria Haven, Elbjørg Eigebrekk, Einar Sørensen, og prost Per Ragnar Haraldstad i Mandal kirke gleder seg. Foto: Martine Haugland

Bystyret har godkjent byggingen med noen betingelser. Blant annet at kommunen overtar rettigheter til å bygge på toppen av Kirkens Hus.

Større plass til ungdommen

Kalkylene er at det vil koste 30 millioner kroner å reise huset. Menigheten vil låne 20 millioner kroner, mens de siste fem millionene skal komme fra salg av menighetslokalet i Store Elvegate.

– Vi har noen utfordringer når det gjelder økonomien, noe vi skal se på i slutten av august. Planen er at kirkehuset skal stå ferdig innen to år, sier Haraldstad.

Planene for det nye bygger inngår også at menighetens ungdomsmiljø skal få større plass.

– Ungdommene er svært viktig for menigheten, og de fortjener større plass og å ha et fast, eget sted, sier Haraldstad.