ARENDAL: De siste seks månedene Øyvind Tveide er dømt til, er betinget fengsel. Han er også fradømt retten til å ha en ledende stilling eller drive egen virksomhet i fem år.

Tveide var anklaget for ulovlige lån og overføringer på til sammen over 27 millioner kroner fra Vegårshei Sparebank mellom 2007 og 2012. Lånene ble gitt uten tilstrekkelig sikkerhet til kunder som ikke kunne betale for seg.

I tillegg var han tiltalt for grov underslag av 600.000 kroner, dokumentfalsk og ID-krenkelse

Dømt mildere

Aktor mente eks-banksjefen burde dømmes til ubetinget fengsel i tre år og to måneder. Dommen er altså mildere.

"Retten har etter en samlet vurdering kommet til at aktors straffeforslag, som et utgangspunkt, er noe for strengt, og at dette ikke minst må gjelde nå som retten har kommet til at tiltalte skal frifinnes for flere av de innvilgede lånene", skriver tingrettsdommer Øyvind Strand og hans to meddommer i den enstemmige dommen.

Aust-Agder tingrett mener ellers det er skjerpende at det var tale om grovt utroskap og grovt underslag av svært store beløp, og at forholdene har pågått over et langt tidsrom.

— Dum og naiv

De mener eks-banksjefen har utvist et "forbrytersk forsett" som har utsatt banken for uakseptabel høy risiko og tap av omdømme.

Tveide ga blant annet over fem millioner kroner i lån til en uføretrygdet arendalsmann. "Sikkerheten" var at banken ble lovet 30 millioner kroner fra utenlandsinvesteringer, som aldri kom.

— Jeg var dum og naiv, sa den tidligere banksjefen i retten da han fikk spørsmål om dette.

Ville skjule handlingene

Dommerne mener det er svært graverende at eks-banksjefen forsøkte å skjule sine straffbare handlinger, samt at han utsatte uskyldige personer for store belastninger.

Det er også skjerpende at Tveide fortsatte sin utlånspraksis på tross av den eksterne kritikken han hadde fått første gang i 2003. De mener det er formildende at han ikke har hatt noe økonomisk motiv, og at han har tilstått de fleste postene i tiltalen, slik at rettssaken ble kortere enn berammet.

Samtidig kritiseres bankens mangelfulle kontrollrutiner som gjorde det mulig for Tveide å begå handlingene han nå er dømt for. Også bankens styre får kritikk for å ha godtatt praksisen hans.

Erkjente straffskyld

Statsadvokaten i Agder mente han burde straffes for ulovlige utlån og overføringer av 27,1 millioner kroner til 13 personer og foretak.

I retten erkjente Tveide straffskyld for sju av lånene, delvis straffskyld for tre lån og ikke straffsyld for de siste tre.

Dommerne har frikjent eks-banskjefen for flere av utlånene. De slår fast at han gang på gang utviste dårlig bankhåndtverk, men at det i flere tilfeller ikke er nok til å dømme ham.

Dokumentfalsk

62-åringen tilsto i retten det grove underslaget. I retten erkjente han også å ha endret et takstdokument på en leilighet fra 2,4 millioner til 4,4 millioner kroner.

Tveide erkjente også delvis straffskyld for å ha «endret på gjeldsbrev, pantedokumenter eller andre lånedokumenter ved å klippe og lime inn andre personers underskrifter og/eller ved å endre lånebeløp», slik det framkommer i tiltalen.

Under punktet om ID-krenkelse erkjente bankveteranen å ha opprettet og økt lån til kunder av banken uten at disse var klar over det. Til sammen dreier dette seg om to millioner kroner.