VALLE: — Ja visst husker jeg PV’en som kjørte her i Valle og Bykle med politiskilt på taket, sier politiførstebetjent Rolf Erik Homme ved Valle og Bykle lensmannskontor. Det samme sier bilentusiast og bussjåfør Hugo Homme. Men de var aldri blant dem som måtte i marja av ymse årsaker.

— Men de skal visst finnes i bygda, sier Bjørn Lund, barnebarnet til den legendariske lensmannen Olaf Lund i Valle, født 1895 og som handlet bilen til glede for både seg selv og lensmannskontoret i 1960. — Bilen ble kjøpt hos Paul K. Olsens bilforretning i Arendal, sier Lund og viser kjøpekontrakten.

Solgt til Sandnes

I mange år etter Olaf Lunds død, var det Bjørn Lunds far som hadde Volvo PV 544 Favoritt. B-16 motor, firetrinns kasse og

KJØPEKONTRAKTEN: Øverste del av den originale kjøpekontrakten. Foto: JOHS. BJØRKELI

ca. 60 hestekrefter.

— Far min solgte den til en Sandnes-mann i 1991. Han hadde sett bilen ofte da han pleide å gå Bispevegmarsjen og kom forbi huset vårt der PV’en sto. Han spurte mange ganger om å få kjøpe den, og i 1991 fikk han den for 15.000 kroner, Da bar den preg av alderen, forteller Lund.

Som ny

I dag framstår den 53 år gamle lensmannsbilen som ny. Volvo-entusiasten plukket den fra hverandre og restaurerte den etter alle kunstens regler med originaldeler. Dekkene som står på i dag er gammeldagse diagonaldekk med hvite sider.

— Jeg slo til med en gang da han ringte meg for to år siden og lurte på om jeg ville kjøpe den tilbake, forteller Bjørn Lund. Da hadde PV’en deltatt i mange treff og blitt premiert.

SOM NY: - Det er som å sitte i en splitter ny Volvo PV, mener Bjørn Lund. Bare litt skurring fra speedometervaieren i den 53 år gamle bilen. Foto: JOHS. BJØRKELI

Fem veteranbiler

I dag har Bjørn Lund fire veteranbiler til – en Volvo Amazon 122 Sport fra 1968, en Chevrolet Five Window coupe 1931 modell, en Bently fra 1967 og en Ford Thunderbird fra 1958. — Favoritten blant disse?

— Amazonen. Men jeg selger ikke bestefars gamle Volvo PV heller, sier Bjørn Lund og blunker til seg selv i den speilblanke støtfangeren.