Nyhet: Denne våren lanserer Ikea en gyngestolnyhet Varmdö designet av Nike Karlsson. Den er laget i furu med horisontale bord. Overflaten er behandlet med vannbasert lasur. Kommer i rødt og svart. Foto: Ikea
Populær: Den prisbelønte Stingrey har på rekordtid blitt svært populær. Gyngestolen, som er designet av Thomas Pedersen for Fredericia furniture, er kanskje mest kjent i hvit utførelse, men kommer nå også i flere tresorter med årringer som fremhever de organsike formene enda bedre. Foto: Fredericia Furniture
Voido: Den Italienske Voido-gyngestolen fra Magis ble designet i 2001 av Ron Arad og kommer i en rekke spenstige farger. En ny generasjon gyngestoler uten tradisjonelle meier. Foto: Magis
Bananfiber: Ikeas Gullholmen er laget av bananfiber og er en enkel og lett flyttbar gyngestol som kan brukes både inne og ute. Foto: Ikea
Spisestue: Nå kan du til og med gynge når du spise middag. Tip Ton har en liten gyngeeffekt i de langsgående meiene, og gynger ikke mer enn at du treffer munnen med gaffelen. Stolen kommer i mange flotte farger. Foto: Vitra
Gravity balans: ?Stolen skal gi optimal sittekomfort og avspenning både for kropp og sjel, sier designer Peter Opsvik. Foto: Varierfurniture
Tradisjonell: Albertine Windsor gyngestol og skammel produseres av Tonning og kommer både hvit og svartlakkert. En tradisjonell stol som vegger gode minner hos mange. Foto: Tonning
WAVER: Ikke en tradisjonell gyngestol, men gyngende effekt i massevis! Waver produsert av Vitra står på faste ben, men selve setet henger i "stropper". Foto: Vitra

Det begynner i mors liv og fortsetter med en gang vi blir født. En mor som vugger sitt barn i søvn. Det mest opplagte og naturlige i verden. Kanskje ikke så rart, egentlig. Den gyngende bevegelsen er både beroligende og behagelig.

— Kroppen er ikke skapt for å sitte i ro. Det er ikke rart det er godt å sitte i en gyngestol, det føles jo nesten som man svever, smiler Øystein Sørensen.

Butikksjefen hos Møbelgalleriet i Kristiansand lener seg tilbake i J16-stolen til Hans J. Wegner. Gyngestolen ble lansert i 1944 og har vært i produksjon siden. Den danske designerens stoler bærer preg av hans forståelse for at en stol ikke bare skal se pen ut, men også ha høy komfort og være ergonomisk riktig oppbygd.

— Wegner kunne sakene sine. Dessuten er denne gyngestolen, i massiv eik, svært klassisk og tidløs. Den passer like godt i en minimalistisk byleilighet som i et større hus, sier Sørensen.

Alle bør prøve

Selv legger han ikke skjul på at det ikke er gyngestoler det er størst omsetning av. Det er jo måte på hvor mange man trenger. Men alle hjem med respekt for seg selv bør ha minst én. Og har du først fått en, er sjansen stor for at det blir familiens nye favoritt.

— Jeg hadde en kunde som kjøpte en Stingrey-gyngestol. Hun kom tilbake og fortalte at hun alltid måtte ha en stille stund i den når hun kom hjem fra jobb. Hun synes det var en perfekt måte å hente seg raskt inn igjen på.

Stammer fra England

Gyngestolen oppstod antagelig i England på 1700-tallet, men ble senere videreutviklet i USA. På de mest avanserte amerikanske gyngestolene, eller bostongyngestolen, gikk ikke meiene direkte i gulvet, men på et understell med fjærer mellom meiene og understellet slik at gyngingen ble mykere. Kanskje hadde dine besteforeldre en slik en. Og kanskje har du klemt fingrene i den også. Det er jammen ikke godt. I dag har de fleste gyngestoler "vanlige" bein, men med meier montert under. Slik som vårens nyhet "Varmdö" fra Ikea - en enkel furustol med meier.

— Vi har en stund sett at det gode og gamle tas inn i hjemmene våre, som for eksempel 50-tall trenden. Samtidig ønsker vi at hjemmene våre skal være et sted for ro og avslapning, sier Siv Elizabeth Egger, kommunikasjonsansvarlig i Ikea.

Og der passer gyngestolen godt inn. Mange forbinder den med trygge og gode barndomsminner. Men det faktum at gyngebevegelsen har en avslappende effekt, er også medvirkende til at Ikea satser på en gyngende sommer.

— Vi har stor tro på at Varmdö kommer til å slå an, sier Egger.

Gyngestoler over dammen

Alle de amerikanske gyngestolene ble innført til Norden på 1800-tallet. Gyngestolene ble etter hvert utbredt i Norge. Først som vanlige pinnestoler med gjenger, deretter ble pinnene formbøyd og stolene mer forseggjorte. Noen var sågar rene kunstverkene med avanserte utskjæringer og former. Stolene ble gjerne utstyrt med flettet flate og atter andre polstret i både sete og rygg. Nåtidens gyngestoler er en salig miks av datidens trestoler, i enkel utførelse, slik den Ikea nå lanserer, og mer moderne varianter som Stingrey og Voido. Nå fås gyngestoler i både plast og bananfiber. Finér og heltre. Felles for dem alle er at de setter oss i bevegelse.

— Det er en voksende trend at vi vil assosieres med sunnhet og helse, det kommer til å ha betydning for hva slags møbler vi velger, sier direktør Jakob Søndergaard i den danske Pejgruppen.

Når kroppen har det bra

Georg Stokke startet med møbelproduksjon på Vestlandet i 1932, og var en av de første som satset på skandinaviske designere. Hans enkle mantra: "Hvis menneske kan bevege seg på en naturlig måte når det sitter, vil kroppen føle seg bedre og kanskje vare lengre" har hele tiden ligget i bunn for Stokkes produksjon. Disse ordene er minst like aktuelle i dag, og Variér-serien fra Stokke tar kroppens naturlige bevegelse på alvor. Og ikke minst variasjon i sittestillingen. Og skal vi tro trendekspertene er dette også framtiden.

— Møblene framover blir mer multifunksjonelle. Enten det er gyngestoler i tradisjonell forstand eller andre stoler som gjør at kroppen ikke blir sittende i ro, sier Søndergaard.

Og det heies fram fra helsehold.

— En stol som vil aktivisere muskler og ben, og dermed sørge for bedre sirkulasjon i bena er å foretrekke framfor en stol hvor man sitter passivt, sier kiropraktor Kjetil Syvertsen i Kvadraturen Helse.

Han minner imidlertid om at man likevel er statisk belastet så lenge bekken og rygg beveger seg lite i forhold til hverandre.

— Ja, men det er uansett ingen tvil om at litt bevegelse er bedre enn ingenting. På jobb sitter jeg selv på en stol hvor hele sitteputen er bevegelig. Puten er bare festet til en slags fjær som fører til at enhver bevegelse gjør at stabiliseringsmusklene i ryggen må jobbe, avslutter kiropraktoren.