AGDER: Det var i august 2010 kvinnen fra Aust-Agder skulle føde sitt andre barn ved Sørlandet sykehus Arendal. Allerede før sin første fødsel hadde både hun og ektemannen skriftlig erklært at de på grunn av sin religiøse overbevisning som Jehovas Vitner aldri ville akseptere blodoverføring i noen situasjon.

Dette hadde ansvarlig lege og resten av sykehuspersonalet også fått beskjed om før denne fødselen. Men da morkaken skulle frigjøres, oppstod blødninger.

Livstruende

— Situasjonen ble oppfattet som livstruende av behandlende lege, sier fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

Pasientombudet i Aust-Agder, Eli Gotteberg, skriver i sitt krav om tilsynssak at både kvinnen i 30-årene og hennes ektemann ba om at hun skulle bli overført til operasjonsstuen med en gang for å få stoppet blødningene. Dette ble ikke imøtekommet. Først en time etter at blødningene begynte ble hun overført til operasjonsstuen. I over en time ble blødningen forsøkt stoppet - forgjeves. Da besluttet behandlende lege å gi blodoverføring, til tross for protestene fra både kvinnen selv og hennes ektemann i påhør av en rekke ansatte ved sykehuset.

— Vi mener det er en mulighet for at hennes pasientrettigheter er brutt, sier Gotteberg.

Kritikk

Et notat til sykehusets egen behandling av saken - i kvalitetsrådet - viser at legen og personellet ved Sørlandet sykehus får kraftig kritikk.

Der skriver avdelingsleder Lars Jul Hansen ved Sørlandet sykehus at håndteringen på fødestuen har vært i strid med avdelingens rutiner. Han mener kvinnen skulle vært flyttet til operasjonsstuen med en gang blødningene begynte. Dersom det hadde vært gjort, mener Jul Hansen tiltak kunne vært iverksatt slik at man sannsynligvis ville unngått å komme i en situasjon der "man gav blod .... uten respekt for pasientens uttalte ønsker med bakgrunn i hennes tro og livssyn." skriver avdelingslederen.

Det framgår at anestesilegen også mente at kvinnen neppe ville overlevd uten blodoverføringen.

Gotteberg viser til pasient- og brukerrettighetsloven som fastslår at pasienter har rett til å nekte blodoverføring. Den loven åpner også for at helsepersonell kan vegre seg mot å være med på behandling av Jehovas Vitner. Ekteparet hadde ikke fått opplyst at det aktuelle helsepersonellet ville kunne vegre seg.

Feil

Engstrand opplyser at legen som hadde ansvaret, har fått beskjed om at dette var feil håndtering, og legen er ikke lenger ansatt ved Sørlandet sykehus.

— Hvilke dilemmaer gir et slikt religiøst begrunnet krav for leger og lege-eden?

— Helsepersonell har juridisk plikt til å gi den helsehjelp de evner når en pasient er i en livstruende situasjon ved for eksempel en svær blødning. På den andre siden er det slik at når pasienten på forhånd har nektet slik livreddende behandling, overstyrer dette legens plikt og rett til å gi helsehjelp (eks blodoverføring). Dette er etisk vanskelig spesielt ved svære blødninger som ikke var forventet og som truer pasientens liv. I slike tilfeller anbefales at lege eller sykepleier på forhånd reserverer seg mot å delta ved operasjoner eller prosedyrer der dette kan inntre, sier Engstrand.

Fylkeslege Anne-Sofie D. Syversen i Aust-Agder bekrefter at hun har mottatt krav om tilsynssak den 18. november i fjor, men at saksbehandlingen ikke er ferdig før om to til tre uker.

Både kvinnen og barnet overlevde fødselen.

— De har det bra nå, sier pasientombud Eli Gotteberg som opplyser at de ikke ønsker å kommentere saken.

- Svært traumatisk

— Det er et overgrep og kan oppleves svært traumatisk, sier informasjonssjef Tom Frisvold i Jehovas Vitner om den tvungne blodoverføringen.

Han kjenner til denne konkrete saken, men ønsker ikke å kommentere den spesielt fordi han vil skjerme familien det gjelder. Men å bli utsatt for blodoverføring man har nektet, ser han svært alvorlig på

Han sier han hadde håpet at saken ikke skulle nå mediene. Men han bekrefter at han har sendt brev til sykehuset med ønske om et møte for å gjennomgå de nye retningslinjene Sørlandet sykehus har opprettet.

Dette møtet skal gjennomføres i neste uke, opplyser fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

— Hva er det som er så problematisk med blodoverføring for Jehovas Vitner?

— Der Bibelen er tydelig, ønsker vi å være helt bibeltro. Og Bibelen er helt tydelig på at mennesket skal holde seg unna blod, både gjennom spising eller injisering, sier Frislid.

Han forteller at det er svært sjelden norske sykehus ikke tar hensyn til Jehovas Vitners ønsker om å unngå blodoverføring, og viser til at det fins en rekke teknikker rent kirurgisk for å unngå blodoverføring.