HOLDNINGSENDRING: Venstres Stein Inge Dahn var klar på at innskrenket åpningstid i utelivsbransjen var feil vei å gå i kampen mot rusproblematikken. Han mener folk fremfor alt må endre holdningene til alkohol. Foto: Espen Sand

MANDAL: — Folk må rett og slett lære å drikke seg alkohol med måte. Vi kan ikke bare lage forskjellige forbud hele tiden. Forbuden frukt er helt feil politikk i denne saken. Vi i Venstre er ikke enig i at man trenger å dra til Søgne for å kjøpe øl og en generell innskrenking av alkoholtidene i restaurantbransjen, sa Stein Inge Dahn under behandling av den rusmiddelpolitiske handlingsplanen for 2012-2016 i driftsstyret i Mandal tirsdag kveld.

Rådmannens forslag var blant annet å redusere salgstiden for alkohol i dagligvarebutikker fra klokken 20.00 til klokken 17.00 på fredager og fra klokken 18.00 til klokken 14.00 på lørdager. Han ønsket reduksjon av skjenketid på brennevin på utesteder til klokken 00.30 og klokken 01.30 for vin og øl.

For mange regler

Dahn har sett seg lei av utallige kuttforslag for å få bukt rus- og voldsproblematikken.

— En venn jeg har fra Israel, som har vært mange steder rundt om i verden, var på besøk i Norge. Han fortalte at han aldri har opplevd et land som har så mange regler knyttet til alkohol og som samtidig har så mange fulle mennesker i gatene. Jeg synes ikke det er politikernes oppgave å finne ut hva som kreves for å få bukt med dette store problemet. Hovedproblemet slik jeg ser det er når alle skal samtidig ut i gatene etter at utestedene stenger, mente Dahn, som fikk bred støtte fra de andre politikerne i driftsstyret.

— Det er altfor enkelt å si at volden øker proporsjonalt med åpningstidene. Det kan virkelig motbevises at sen skjenkestopp er grunn til vold. En del av problemene er at utestedene skjenker så folk så fulle at de nærmest må bæres ut. Her må utestedene virkelig skjerpe seg, sa Per Bratteberg fra Fremskrittspartiet.

Forslaget om en times reduksjon av skjenketiden for brennevin ble heftig diskutert. Inga Fjeldsgaard (Ap) mente dette forslaget ville bety svært mye for voldsproblemer som oppstår like etter at utestedene stenger.

- Brennevin og vold henger tett sammen. Vi er nødt til og prøve å begrense salget av brennevin, fordi mange unge ikke har lært seg riktig drikkekultur. Jeg kan ikke forstå at dette ikke er prøvd ut tidligere, fortalte Fjeldsgaard.

Stoppe spritsalget

Da tok ordfører Tore Askildsen ordet:

— Som Inga sier så tror vi det er lurt å stoppe spritsalget tidligere. Vi er bekymret for økningen i spritsalget vi har sett de siste årene. Problem er at folk kommer sent ut på byen og at de da drikker store mengder sprit på kort tid. Vi ser også at noen utesteder har såkalt "Happy hour" med billig brennevin, som fører til at folk drikker mer. Utfordringen er å få folk ut tidligere på kvelden, slik at de ikke drikker store mengder på kort tid, fortalte ordføreren.

- Jeg er så gammel at jeg har opplevd å være på et utested som stengte kl 23. Det var ingen forskjell. Folk ble like fulle. Vi ser at alkohol er en kjempeutfordring og nesten betegnes som et mangehodet troll. Det eneste som hjelper er at folk drikker mindre, mente Alf Gottfred Møll (Frp).

Sven Seljom (H) mener man bør være forsiktig med å fjerne deler av inntektsgrunnlaget til utestedene.

— Vi må huske at utelivsbransjen står for en veldig liten del av det totale brennevinssalget. At folk drikker seg for fulle har med holdninger å gjøre. Holdningene bør endres fremfor å legge begrensinger for en bransje som er svært viktig for Mandal. Skal vi kutte i brennevinssalget bør vi begynne i en annen ende, og det gjør dette svært komplisert, mener han.

Billig mat

Forslaget om reduksjon i skjenketiden for salget av brennevin ble nedstemt med fem mot fire stemmer. Ordfører Askildsen kom med et tilleggsforslag som ble stemt for. Han ønsket å utfordre utestedene til å tilby byens befolkning et billig måltid mat både tidlig og sent på kvelden.

— Jeg ønsker med dette forslaget å utfordre restaurantbransjen til servere et "happy meal" både tidlig og sent. Hovedsaklig for å få folk til å gå ut på byen tidligere, og for å se effekten dette kan gi. Jeg tror dette kan føre til mindre vold og færre berusede mennesker, sa Askildsen. Sven Seljom klarte ikke å la være å sende en rask kommentar:

— Jeg tror vi må være forsiktig med å bruke uttrykket "happy meal". Isåfall regner jeg med at vi får McDonalds på nakken, kommenterte Seljom til humring fra de andre medlemmene i driftsstyret.

Økte leiesatser

Rådmannen ønsket også å redusere salgstidene for alkohol i butikk for dagen før 1. mai og 17. mai til klokken 14.00, og en generell reduksjon under Skalldyrfestivalen. Dette forslaget ble også nedstemt. Politikerne gikk inn for å øke leiesatsene med 50 prosent i kommunale bygg ved utleie til arrangementer med skjenkebevilling.

Flere av rådmannens tiltak fikk også gode skussmål. Blant annet økt satsing på natteravnsordningen, opprettelse av ansvarlig vertskap på skjenkestedene og et prosjekt som skal redusere langing og salg av alkohol til mindreårige.

— Generelt så mener vi at dette er en god handlingsplan for rus. Her finnes mange fornuftige tiltak, og spesielt satsingen på natteravn, fortalte Stein Inge Dahn.