EXIT: Det blir slutt på å operere pasienter med tarmkreft ved sykehuset i Arendal. Foto: ARKIV

KRISTIANSAND: – Vi overfører alle operasjonene til Kristiansand for å sikre lik behandling med best mulig kvalitet. Tarmkirurgi er komplisert, og pasientgruppa er sårbar, sier klinikksjef Geir Bøhler ved Kirurgisk klinikk.

Det blir rundt 40 tarmkreftoperasjoner årlig som tidligere har blitt utført i Arendal, som nå overføres til Kristiansand. Pasientene vil imidlertid fremdeles bli utredet og få oppfølging ved sykehuset i Arendal.

Etter at det i februar ble avdekket at antallet reopererte tarmkreftpasienter i Arendal var vesentlig høyere enn i Kristiansand, har Sørlandet sykehus gjennomgått alle journalene for pasientene som har fått utført bukoperasjoner i Arendal de tre siste årene.

Legependling

– Etter at vi har fått sett på helheten i behandlingstilbudet, er det blitt klart at årsakssammenhengene er mer komplisert enn det vi tidligere hadde mulighet til se. Som en følge av dette skal all tarmkreftkirurgi heretter gjennomføres i team i Kristiansand, sier Geir Bøhler.

Kirurger fra Arendal vil inngå i team som gjennomfører tarmkreftoperasjonene i Kristiansand. Rent praktisk vil det bli organisert slik at det kommer en kirurg fra Arendal til Kristiansand for eksempel en gang i uka.

Tilsynssak

Uavhengig av hva resultatet blir av Fylkeslegens pågående tilsynssak, velger sykehuset å samle operasjonene i Kristiansand som et strakstiltak. Saken skal formelt behandles av sykehusstyret i neste uke.

Sørlandet sykehus har fått utsatt frist fra Fylkeslegen til å oversende rapport på komplikasjoner, reinnleggelser og reoperasjoner etter all gastrokirurgi i Arendal de siste tre årene.

Mulig flere tiltak

– Vi foretar en svært grundig gjennomgang av alle tarmoperasjoner de siste tre årene. Om noen uker har vi full oversikt over infeksjoner og andre komplikasjoner. Da vil sykehusledelsen vurdere om det er nødvendig med ytterligere tiltak, sier administrerende direktør Jan-Roger Olsen ved Sørlandet sykehus.

På spørsmål om i hva som kan utløse ytterligere tiltak, svarer sykehusdirektøren at dersom det for eksempel skulle vise seg at også andre tarmoperasjoner i Arendal skulle vise seg å ha medført store komplikasjoner.

– Aktuelle tiltak kan i så tilfelle bli å styrke kompetansen, sier Jan-Roger Olsen.

DIREKTØR: Administrerende direktør Jan-Roger Olsen ved Sørlandet sykehus.

Får 90 pasienter i returFor å kompensere for de 40 operasjonene som Arendal mister, skal sykehuset overta 90 operasjoner fra Kristiansand.

– Dette gjør vi på ingen måte for å blidgjøre miljøet i Arendal, men for å utnytte ledig operasjonskapasitet, sier administrerende direktør Jan-Roger Olsen.

Årsaken til at Arendal får tilbake dobbelt så mange operasjoner som de avgir til Kristiansand, er at det er snakk om vesentlig enklere og mindre tidkrevende operasjoner.

– Arendal skal få tilført generell gastrokirurgi som galle— og brokkoperasjoner, sier klinikksjef Geir Bøhler.

Har snudd

For en måned siden gikk leder for Senter for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus ut og krevde at sykehusstyret skulle vedta å stanse tarmkreftoperasjonene i Arendal umiddelbart. Dette fikk foretakstillitsvalgt og overlege ved nyremedisinsk seksjon i Arendal, Egil Hagen, til å se rødt. I et intervju med Fædrelandsvennen karakteriserte han Mjålands utspill som trakasserende.

– Slik situasjonen er blitt er det mest fornuftig å samle disse operasjonene i Kristiansand, der det også er rikelig med støttefunksjoner. Det er helt avgjørende at kirurgene fra Arendal inngår i operasjonsteam i Kristiansand, slik at det ikke skapes A- og B-leger med hensyn til kompetanse og erfaring, sier Egil Hagen.

Avventende

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter sier han ikke er medisinsk faglig kyndig til å kunne uttale som valget som sykehusledelsen har gjort. Han håper at løsningen med at kirurger fra Arendal skal operere sammen med kolleger i Kristiansand, vil bidra til at ekspertisen blir bevart ved sykehuset i Arendal og at samarbeidsklimaet mellom de to sykehusene bedres.