— Det er de sivile vekterne som tar flest butikktyver, sier Arild Klemet Olsen, avdelingsleder for kontrollavdelingen ved Securitas i Agder.

Noen kjøper julegaver, mens andre stjeler dem. Det er estimert at det i Norge stjeles for 790 millioner kroner under julehandelen. Foto: Reidar Kollstad

Under julehandelen på Sørlandet er det ikke bare flere uniformerte vektere enn normalt som blant annet patruljerer i Kvadraturen og på Sørlandssenteret. Også flere sivile vektere overvåker julehandelen.

Opptrer som ordinære kunder

De sivile vekterne kamuflerer seg godt, triller gjerne rundt på ei handlevogn og blander seg med folk flest.

— De opptrer som ordinære kunder, og foretar gjerne en handel om det er nødvendig, forteller Olsen.

— Disse vekterne har lang erfaring, og spesiell utdannelse. Før de går til en pågripelse, er de 100 prosent sikre på at det er blitt utført et tyveri, fortsetter avdelingslederen, som sier at butikktyvene som blir tatt ofte enten nekter for det de har gjort eller legger seg helt flate.

Stjeler julegaver

Vekterne, både uniformerte og sivile, deler arbeidsstedene sine inn i geografiske områder, hvor butikkene i hvert område patruljeres regelmessig. På en vanlig hverdag patruljerer rundt 25 vektere Kvadraturen og Sørlandssenteret.

Vekterne kommuniserer med hverandre og med butikkansatte. Sammen jakter de blant annet på tyver som foretrekker å stjele julegaver fremfor å kjøpe dem.

— Det er mange som stjeler julegaver, elektrisk utstyr, nettbrett, kosmetikk og parfyme, forteller Olsen.

Butikktyvene i Norge vil stjele for 790 millioner kroner under årets julehandel, ifølge tall fra analysebyrået CRR. 30 prosent av de 790 millionene er verdier av varer som trolig stjeles av utro butikkansatte.

Psykologi

Arild Klemet Olsen forteller at kroppsspråket kan avsløre butikktyver.

— Det handler mye om psykologi og kroppsspråk. I tillegg legger vi merke til store bager og vesker og tøy med mye volum, sier han.

— Blir det tatt flere tyver enn normalt under julehandelen?

— Det gjør det. Det har sammenheng med at flere folk handler. Det er jo ofte stinn brakke i butikkene. Generelt blir 80 prosent av butikktyveriene gjort på impuls, mens 20 prosent er planlagt, forklarer mannen som har 17 års erfaring i vekterbransjen.

— Opplever du at folk stjeler mer nå enn tidligere i karrieren din?

— Ja, inntrykket vårt er at det stjeles mer nå enn før, sier Olsen.

Fokus på tyverier året rundt

Harald Andersen, daglig leder for Kvadraturen AS, sier at handelsstanden har fokus på butikktyverier hele året.

— Vi har rutiner både når det gjelder uniformerte og sivile vakter, samt kameraovervåking. Vi i Kvadraturen opplever at vi har et sikkerhetsapparat som fungerer. Apparatet har en preventiv effekt, som gjør at folk ikke blir fristet til å stjele, sier han.

Andersen bekrefter at det stjeles mer under julehandelen enn ellers i året.

— Det er en alvorlig forseelse å bli tatt for et butikktyveri. Vi opplever imidlertid at 99 prosent av kundene våre har gode hensikter når de handler hos oss, understreker han.

1. Har du sett noen stjele i en butikk?

2. Visste du at det er sivilkledde vektere i butikkene?

Rita Hansen (70): 1. Jeg har sett folk stjele flere ganger. 2. Ja, jeg vet at de er der, men ikke hvor. Det er kjempebra at de er kledd i sivilt. Det er så mange frekke folk som stjeler. Foto: Reidar Kollstad

Rita Hansen (70):

1. Jeg har sett folk stjele flere ganger. 2. Ja, jeg vet at de er der, men ikke hvor. Det er kjempebra at de er kledd i sivilt. Det er så mange frekke folk som stjeler.

Charlotte Salvesen (33): 1. -Da jeg var liten så jeg noen stjele brus i dagligvarebutikken. Det er så frekt å stjele. 2. Nei, men jeg synes det er bra at det finnes sivilkledde vektere. Foto: Reidar Kollstad

Charlotte Salvesen (33):

1. — Da jeg var liten så jeg noen stjele brus i dagligvarebutikken. Det er så frekt å stjele. 2. Nei, men jeg synes det er bra at det finnes sivilkledde vektere.

Andreas Malmgård (21): 1. Nei. 2. Nei. Jeg synes det er bra at vekterne er sivilkledde. Folk stjeler vel ikke når de ser en uniformerte vekter, og det er vel også noe av poenget. Foto: Reidar Kollstad

Andreas Malmgård (21):

1. Nei. 2. Nei. Jeg synes det er bra at vekterne er sivilkledde. Folk stjeler vel ikke når de ser en uniformerte vekter, og det er vel også noe av poenget.

Guro Rødal (24): 1. Nei. 2. Nei, det visste jeg ikke. Det er nok lettere å ta butikktyver når vekterne er sivilkledde, enn når de går kledd i uniform. Foto: Reidar Kollstad

Guro Rødal (24):

1. Nei. 2. Nei, det visste jeg ikke. Det er nok lettere å ta butikktyver når vekterne er sivilkledde, enn når de går kledd i uniform.

Julestjeling011.jpg Foto: Reidar Kollstad

Joakim Lindgren-Kavli (33):

1. Jeg så en gang noen stjele en helt ny sykkel fra en butikk. Tyvene ble tatt av vekterne. 2. Ja, og det er helt topp, for da blir tyvene stoppet mer effektivt.