BERGEN: Journalist og forfatter Morten Strøksnes utga i 2010 boken«Et mord i Kongo». I arbeidet med boken møtte han Joshua French og Tjostolv Moland mens de satt fengslet i Kongo.

Strøksnes mottok dødsbudskapet med sorg søndag kveld.

— Dette var en utrolig trist nyhet å få. Tankene mine går til Molands familie, som i årevis har jobbet utrettelig for å få dem frigjort og sendt hjem til Norge, sier Strøksnes til BT.

- Vanlig norsk gutt

Tjostolv Moland ble funnet død i sin egen fengselscelle i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa søndag kveld.

I boken sin forsøkte Strøksnes «å få frem et mer nyansert inntrykk av Joshua French og Tjostolv Moland enn det som fremkom i den norske nyhetsdekningen», som han selv uttrykker det.

Han karakteriserer Tjostolv Moland som en mann med en sterk militær identitet, men som ikke skilte seg nevneverdig fra andre menn på hans alder.

— Moland var en vanlig norsk gutt som fikk et svært uvanlig livsløp, ved at han til slutt endte opp i en kongolesisk fengselscelle, sier han.

Moland og French ble arrestert i Kongo sommeren 2009. De to ble i tre rettsinstanser dømt til døden for drap og spionasje.

- Har ikke gjort nok

Strøksnes har tidligere vært svært kritisk til norske myndigheters behandling av saken.

Det siste året har UD ved utenriksministeren jobbet mot kongolesiske myndigheter for å få Moland og French overført til Norge.

— Dette er en sak der to norske borgere ble dømt for å ha spionert på vegne av norske myndigheter, i en fullstendig parodisk rettssak. Norske myndigheter har i praksis ikke gjort noe som skulle tilsi at kongoleserne skulle slippe dem fri, sier Strøksnes.

Forfatteren sier videre at han lenge har fryktet at en av dem ville komme hjem i en kiste, og viser til at soningsforholdene har vært ekstreme.

— Dette er på mange måter historien om et varslet dødsfall. Moland og French har vært ekstremt sterke på mange måter. De fleste av oss ville ha bukket under for lengst under slike forhold. Begge har vært alvorlig syke, både fysisk og mentalt under fengselsoppholdet, sier Strøksnes.

- Tøft for French

Han snakket sist med Joshua French i slutten av 2011. Han forteller at de to nordmennene hadde et svært tett og nært forhold.

— De var veldig nære, i hvert fall den tiden jeg var sammen med dem. Moland var en svært god støtte og kamerat for French. Når den ene av dem begynte på en setning, kunne den andre gjerne fullføre den. Det må være utrolig tøft for French nå, sier Strøksnes.

På en pressekonferanse søndag kveld, understreket utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at han ikke vil utelukke at norske myndigheter kunne gjort mer i saken.

– Jeg mener det er veldig viktig ikke å si at man har gjort alt man kunne, for man skal alltid stille seg det spørsmålet. Det jeg kan si er at det ikke finnes noen sammenlignbar sak, veldig mange her på huset har jobbet på fulltid med dette, vi har hatt mange kontakter og vi har også samarbeidet nært med kontakter i Kongo uten å lykkes.

— Dette er ting vi har gjort, men jeg vil ikke si at det ikke er ting vi kunne ha gjort annerledes, sa Eide på pressekonferansen.

Uklare omstendigheter

Omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig uklare, og utenriksministeren vil ikke kommentere dødsårsaken.

– Han ble funnet død i fengselscellen i Kinshasa i morges. Våre tanker og medfølelse går nå til hans nærmeste familie og pårørende. En representant for utenrikstjenesten dro umiddelbart til fengselet i Kinshasa da vi ble varslet, sa utenriksminister Eide ifølge NTB.

Han varslet videre at han vil legge «fullt trykk» på kongolesiske myndigheter, som ikke har besvart formelle henvendelser fra verken utenriksminister Eide, Storbritannias utenriksminister William Hague eller statsminister Jens Stoltenberg.

– Vi kommer til å vise til at denne saken nå er mer enn tragisk nok, og at det påhviler kongolesiske myndigheter et stort ansvar for å komme med svar på de henvendelsene vi har sendt.