Jarl Vøllestad viser fram en nyoppusset loftstue som skal benyttes som samlingssted for ledere på leirstedet. Foto: Kjartan Bjelland
Klepp leirsted er nyrenovert og klar til å ta imot elever fra Krossen skole. Foto: Kjartan Bjelland
Klepp leirsted kan skilte med 40 sengeplasser i nyoppussede rom. Foto: Kjartan Bjelland

BIRKENES: – Det er fantastisk hvor positive alle har vært. Jeg vil tippe at vi har fått pengegaver, materialer, møbler, kjøpsrabatter og ikke minst dugnadsinnsats til en samlet verdi av 1,5 millioner kroner. Nå blir det opp til oss å sørge for å ta vare på og drifte leirstedet til beste for elevene, sier Jarl Vøllestad, som er leder av foreldrelaget ved Krossen skole.

Var stengt

Det var i 1970 at det daværende foreldrelaget ved Krossen skole i Kristiansand kjøpte tidligere Fjelltun skole for å etablere et leirsted. Stedet skulle primært være et rekreasjonssted for elevene som hadde spesielle behov.

Den gamle skolebygningen fra 1930 ble den gang satt i stand, og supplert med et tilbygg.

– Da vi for halvannet år siden tok fatt på en ny renoveringsrunde var bygningsmassen i en elendig forfatning, og leirstedet hadde vært stengt i noen år. En større vannskade, generelt forfall og stort behov for modernisering gjorde at stedet var ubrukelig, sier Jarl Vøllestad.

Framprovosert

Det var Kristiansand kommune som framprovoserte den siste totalrenoveringen av leirstedet. Foreldrene fikk nemlig høre at kommunen hadde startet en prosess for å overta eiendommen, men forstod samtidig at det ikke var intensjon å la elevene ved Krossen skole få beholde stedet som sitt fristed.

– Da vi ble lovet dugnadshjelp fra Kristiansands håndverkerforening og flere bedrifter sa de var positive til å sponse oss med materialer og pengegaver, var det bare å sette i gang, sier Jarl Vøllestad

En av håndverkerne som det siste halvannet år har stilte på utallige dugnader, er byggmester Egil Haugland. Han legger ikke skjul på at renoveringsarbeidet ble langt mer omfattende enn det de hadde sett for seg, og skulle gjerne sett at de hadde vært flere til å svinge hammeren.

Lørdag ble det gjort stas på alle som har jobbet dugnad og sponset renoveringsarbeidet. Julegrøt og gløgg sto på menyen.

Mange aktiviteter

Mens det om vinteren er rikelig anledning til skigåing og lek og moro i snøen på Klepp, kan brukerne av leirstedet padle og ro i sommerhalvåret.

Til leirstedet hører det også med et båthus.

Leier ut

Det er spesialklassene ved Krossen skole som har førsteretten til å bruke leirstedet, men også elevene på nærskolen er velkomne til å legge turer og utflukter hit.

I tillegg leies stedet ut til andre for å skaffe penger til drift og løpende vedlikehold. Til sommeren har for eksempel en misjonsforening for tyske studenter booket seg inn for seks uker.

– Vi skal også passe på å ha et lite vedlikeholdsfond, slik at stedet ikke forfaller på nytt, lover Jarl Vøllestad.