KRISTIANSAND: — Jeg lå og hørte på radio i senga mi, da jeg la merke til noen rare lyder, forteller Agnes Gysland.

Klokka var mellom 08.00 og 08.30 mandag morgen, da da hun hørte gjentakende bankelyder.

Trodde det var snekring

Gysland bor i en leilighet i tilknytning til et bolighus på Nedre Timenes i Kristiansand, i et landlig område.

Her ligger noen av listene som fire innbruddstyver mandag demonterte fra kjøkkenvinduet til Agnes Gysland. De rakk imidlertid ikke å bryte seg inn i leiligheten, før de ble oppdaget. Foto: Tormod Flem Vegge

— Lydene økte i intensitet, og de ble bare verre og verre. Først trodde jeg at det var kona i familien som eier huset som snekret, sier 73-åringen.

Fire menn på huk

Hun kom seg opp av senga etter noen minutter. Da hun ruslet gjennom leiligheten og passerte kjøkkenet, oppdaget hun fire menn som satt på huk foran det ene kjøkkenvinduet hennes.

De var i ferd med å demontere vinduslistene, for å bryte seg inn i leiligheten.

Gysland anslår at alderen til de fire innbruddstyvene kan ha vært mellom 18 og 25 år.

— Men det hele gikk så fort at det er vanskelig å si hvor gamle de var. Jeg var i sjokk, påpeker hun.

Einar Kleveland og Agnes Gysland møtte fire innbruddstyver mandag. Først oppdaget Agnes dem da de demonterte listene rundt kjøkkenvinduet hennes. Litt senere sperret Einar veien for dem med bilen sin. Her sitter mor og sønn i stua i Agnes sin leilighet på Nedre Timenes. Foto: Tormod Flem Vegge

Sønnen møtte tyvene

Gysland ringte umiddelbart til sønnen sin som bor på Hånes, Einar Kleveland, og fortalte om innbruddsforsøket. Han var var tilfeldigvis allerede på vei til morens hus i bilen sin, for et lite besøk.

— Jeg tenkte: Nå kan det hende at jeg treffer en bil med tyvene, forteller Kleveland.

Han passerte rundkjøringen som leder ned mot Nedre Timenes og var på vei opp en bakke da han møtte dem. De fire mennene, som trolig er østeuropeere, satt i en grønn Opel Astra, ifølge 48-åringen.

Veien på stedet var imidlertid så smal at Kleveland med enkelhet kunne sperre veien for dem.

— De latet som ingenting. Jeg tenkte at jeg skulle ta et bilde av dem med mobiltelefonen. Men så ombestemte jeg meg. Det kunne blitt farlig om jeg hadde blitt oppdaget. Da hadde det blitt fire mot én, sier Kleveland.

Han ble stående et par minutter på stedet, slik at veien ble sperret, før han slapp Opelen forbi. Tiden brukte han til å memorere skiltnummeret på bilen.

Innbrudd i Ålefjærveien

Registreringsnummeret ble overlevert til politiet, som senere på dagen etterlyste en grønn Opel Astra med registreringsnummer 8186W8. Ifølge politiet var det i tillegg innbrudd i Ålefjærveien mandag, der smykker ble stjålet med samme framgangsmåte. Tyvene hadde kommet seg inn i denne boligen ved å fjerne lister rundt et vindu.

- Har grått hele dagen

Da innbruddstyvene var borte, kom reaksjonene for Agnes Gysland.

— Jeg har grått som en unge i dag, fordi verden har blitt som den har blitt. Hvorfor skal jeg oppleve noe sånt som dette på dette nydelige stedet? Hvilket land har vi fått? Hvorfor driver disse mennene på med slike innbrudd? Hvorfor ødelegger de livene sine? spør Gysland, som sier at hun har bedt til Gud for de fire mennene, fordi hun synes så synd på dem.

— Landet mitt er ikke hva det en gang var. Det må innføres strengere grensekontroll, og folk som kommer inn i Norge må bli fulgt opp på en bedre måte, understreker Gysland.