KRISTIANSAND: Hver natt kl 04.00, kastes pølser og annen varm mat på Seven-Eleven i Markens gate i Kristiansand.

— Det skaper jo utfordringer for oss, men det kan vi ta. Men vi spør oss jo om hvem denne regelen tjener. Når folk kommer fra et utested, er det jo bra å få seg litt varm mat, sier Trond Stokkedalen, daglig leder ved Seven-Eleven.

En gammel regel fra 1997 forbyr nemlig serveringssteder i Kristiansand å servere blant annet varm mat mellom 04.00 og 06.00. Trond Stokkedalen bekrefter at det har vært en hvilende regel, men at de nå har fått beskjed fra kommunens bevillingskontor om at regelen skal følges.

Forbud

Både Seven Eleven og naboen Deli de Luca på andre siden av gaten har en serveringsbevilling fra Kristiansand kommune der de ikke får servere mellom 04.00 og 06.00. Forbudet omfatter varm mat, men også andre produkter.

Også Mc Donald's fikk nylig avslag på sin søknad om å ha åpent etter kl 04.00. Etter at Fædrelandsvennen skrev om Mc Donald's avslag, ble kommunens bevillingskontor klar over at både Seven Eleven og Deli de Luca serverte varm mat nattestid. Derfor ga bevillingskontoret beskjed om at de måtte følge reglene.

— Men det er jo grunn til å tro at også bensinstasjoner selger varm mat. Så enten må vi gjøre noe med alle de som har åpent på natten, eller vi må forandre reglene, sier Kim Henrik Gronert, leder av bevillingskontoret.

Selv kjenner han ikke til hva som kan være bakgrunnen for bestemmelsen, men lover å ta initiativ for å få den forandret.

— Hva synes du selv om regelen?

— Jeg har ikke så sterke meninger om det, men jeg registrerer jo at i andre byer, er det lov å servere, sier Gronert.

Flaut

Blant lokalpolitikerne i Kristiansand, vekker forbudet oppsikt.

— Det er altså lov å selge røyk på denne tiden, men å selge en pølse er strengt forbudt. Jeg kan ikke begripe fornuften bak regelen. Jeg håper ikke det er noe jeg har vært med å vedta dette, sier Bjarte Vestøl (Frp).

Hans Otto Lund (H) sier han trodde regelen var fjernet og blir overrasket når han hører at det fortsatt eksisterer.

— Det er i så fall helt tullete. Å servere mat på denne tiden av døgnet, må jo tvert imot ha god virkning. Du blir mindre aggressiv hvis du får deg noe mat på natten, sier han.

Politiet

Kim Henrik Gronert kommer blant annet til å kontakte politiet før de går til bystyret med forslag om nye regler.

Der kjenner de til regelen, men ikke hva som er bakgrunnen for den.